Odavno je poznato kako za zdravlje i vitalnost prehrana treba obilovati voćem i povrćem. Pri tome se uvijek savjetuje rukovođenje pravilom “šarenog tanjura” odnosno plodovi koje svakodnevno konzumiramo trebaju biti što raznolikijih boja jer se upravo ti pigmenti voća nezamjenjiva esencija zdravlja.
Ljubičasta boja u povrću i voću znači da je bogato vrijednim hranjivim tvarima. Tvar odgovorna za boju voća i povrća je antocijan, poznat po svojim snažnim antioksidativnim svojstvima.
Kako je istraživanje pokazalo, proizvodi koji sadrže boju, su ključan element profilaktičke zaštite od raka. Oni zaustavljaju rast i razvoj stanica raka, kao i u slučaju raka debelog crijeva, usporavaju proces starenja stanica, i igraju važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju ljudskog mozga.
Ako želite u starijoj dobi uživati u britkom umu, srcu koje puca od zdravlja i tijelu stvorenom za tjelesne aktivnosti, u mladim danima i srednjoj dobi obavezno jedite ljubičasto voće.
Dakle, najvažniji dobročinitelji u ljubičastoj hrani su antioksidansi, ‘čistači’ slobodnih radikala u našem organizmu. Prema podacima američkog ministarstva poljoprivrede, krumpir tamnije boje ima četiri puta više antioksidanasa od ostalih krumpira. Drugim riječima, što je voće ili povrće tamnije to ima više antioksidanasa.
Šljive, kupus, patlidžan, kupine, crni ribiz, ljubičasti luk, grožđe – sve to voće i povrće s ljubičastim pigmentom sadrži flavonide, koji kontroliraju krvni tlak i jačaju imunitet. Kožica crnog grožđa, primjerice, ima pigment antocijan, koji jača imunitet, povoljno utječe na kardiovaskularni sustav te otežava rast stanica nekih vrsta tumora. Kod brusnica, ljubičasti pigment povoljno djeluje kod onih koji pate od infekcije urinarnog trakta.
Postoje znanstveni dokazi da ljubičasta hrana poboljšava zdravlje srca, vid i rad mozga. Nedavne studije otkrile su da odrasli koji jedu ljubičasto i tamnoplavo voće i povrće imaju smanjeni rizik od visokog krvnog tlaka i lošeg kolesterola, a također imanju manju vjerojatnost biti pretili.
Dakle, kako biste dobili što više koristi od ljubičastog voća i povrća, više ih uključite u dnevnu prehranu. I nemojte jesti samo patlidžane i bobice. Postoje i ljubičaste šparoge, smokve, krumpir – sve vrijedi isprobati!