Zbog povećanih temperatura prijete nam bolesti koje šire komarci i krpelji

361

Infektolozi upozoravaju kako bi se Europa zbog klimatskih promjena mogla suočiti s povećanim rizikom od pojava bolesti koje šire komarci i krpelji.

Širenje komaraca, posebno tigrastog komarca uzrokovalo je pojavu groznice u Francuskoj i Hrvatskoj, malariju u Grčkoj, groznicu Zapadnog Nila u nekoliko zemalja jugoistočne Europe i vursa chikungunye u Italiji i Francuskoj.

Ranije je širenje denge bilo ograničeno na tropska i suptropska područja jer su niske temperature ubijale larve i jajašca komaraca, navode u izviješću o mogućem širenju takvih bolesti znanstvenici Giovanni Rezza, ravnatelj Odjela za zarazne bolesti pri Institutu za javno zdravlje u Rimu i profesor Jan Semenz iz Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Napominju da je posao Agencije za javno zdravlje osigurati bolji nadzor i povećati svijest građana o potencijalnim rizicima među zdravstvenim radnicima.

VEZANE VIJESTI
Premalo sna povećava rizik od srčanih bolesti!

Širenju zaraznih bolesti Europom, uz klimatske promjene, olakšavaju globalizacija i urbanizacija. U dijelovima sjeverne Europe, pak, u porastu su encefalitis i lajmska borelioza, bolesti koje šire zaraženi krpelji.

Upozoravaju da su toplije zime i rana vruća ljeta idealni uvjeti za rast broja krpelja u budućnosti. Godišnje se u EU-u u prosjeku zabilježi 65.000 slučajeva lajmske borelioze.

Ipak, znanstvenici navode da je teško predvidjeti koliko će se širiti bolesti u budućnosti jer to ovisi o nekoliko čimbenika, od porasta temperatura, međunarodnih putovanja i prilagodbi klimatskim promjenama.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here