Zdrava prehrana u Petrinjskoj kući zdravlja

519

Špek, patlidžan, mrkva, paprika, kobasice, šljive… Sve nam je to na dohvat ruke i što je najvažnije sve je to zdravo!
Kako se hraniti kvalitetno u ova stresna vremena pokazano je u petak 9. rujna u sklopu Radionice u Petrinjskoj kući zdravlja. Brojni posjetitelji imali su priliku vidjeti kako kombinirati najrazličitije okuse, a svoje proizvode predstavili su i članovi Udruge Most Perna. Predsjednica Jelena Roknić naglasila je kako je na Banovini uzgojeno ekološko voće i povrće te da povratkom na stare tradicijske običaje pripremanja hrane možemo prije svega pomoći sami sebi:

VEZANE VIJESTI
Zeleni utorak u Zelenoj kući uz radionicu Moćna voćka - jabuka

Udruga Most Perna osim različitih vrsta kruha pokazali su zainteresiranima i načine pripreme zimnice, ali i naglasili koliko još nismo svjesni resursa koje imamo na ovom području.
A upravo o zdravoj prehrani predavanje je održala dr. Blanka Jurišić-Grahovac, naglasivši da treba koristiti ono što imamo:

Dr. Jurišić-Grahovac napomenula je da je voće i povrće najzdravije jesti za ručak, i to u kombinaciji s mesom, ali i prije svega ribom.
Centar za poboljšanje kvalitete življenja i razvoj ljudskih vrijednosti Humanika bavi se zdravom prehranom u Sisačko-moslavačkoj županiji već pet godina, a njihovi programi predstavljeni su u brojnim osnovnim i srednjim školama na području županije i to vrlo uspješno. Na radionicama ovakvog tipa imaju brojna iskustva, rekla je predsjednica Marina Kušan-Hadžić:

VEZANE VIJESTI
Upoznajemo blagodati krumpira na Petrinjskom zelenom utorku

Veliki problem današnjice je unos velikih količina kalorija, koje na kraju ostanu nepotrošene. Na nama je da se prilagodimo hrani, zaključila je Kušan-Hadžić.
Gost predavač koji nije samo pričao, već i pokazao kako iskoristiti blagodati vrta i voćnjaka u kuhinji je Branko Ognjenović, majstor kuhar i akademik kulinarstva, koji nam je ispričao što je predstavio na Radionici:

Gospodin Ognjenović potvrdio nam je što je bolje, ulje ili ipak mast:

Osim Petrinjske kuće zdravlja, Radionicu je organizirao i gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović, koji je pažljivo slušao svaku riječ predavanja:

VEZANE VIJESTI
PETRINJA Još jedna u nizu uspješnih preventivnih javno-zdravstvenih akcija

Gradonačelnik je imao čast prvi probati nešto sasvim drugačije što je pripremio majstor kuhar:

Jedite malo! Jedite puno! Ali jedite zdravo i kvalitetno!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here