“Zelena čistka” diljem Hrvatske

103

U “Zelenoj čistki”, nacionalnoj akciji čišćenja divljih odlagališta diljem Hrvatske, u subotu je s volonterima u parku prirode Medvednica sudjelovao i zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza.

“Otpad je briga svih nas, svi ga svakodnevno proizvodimo i moramo s njim odgovorno postupati, a to svakako nije odlaganje na javnim površinama. Danas su brojni građani koji su se priključili akciji pokazali da žele živjeti u čistom okolišu”, istaknuo je Dokoza koji je s volonterima čistio otpad u Gornjem Lukšiću. Poručio je da o okolišu treba brinuti cijele godine.

Podsjetio je da je Ministarstvo aktivno u toj akciji četvrtu godinu, od njezinog početka. “Drago nam je da po cijeloj Hrvatskoj ljudi svake godine čiste i da svake godine imamo sve manje i manje odbačenog otpada”, istaknuo je.

Napomenuo je i kako otpad nije smeće. “U otpadu se nalaze vrijedne sirovine koje želimo vraćati u ponovnu uporabu i iskoristiti njihovu maksimalnu vrijednost. Umjesto da otpad završi u okolišu cilj je da završi u reciklaži jer na taj način se pokreće i ekonomija i stvaraju nova radna mjesta”, poručio je Dokoza.

VEZANE VIJESTI
Sadnja hrasta lužnjaka i akcija čišćenja povodom Svjetskog dana šuma

Nacionalna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada “Zelena čistka – Jedan dan za čist okoliš” provodi se u Hrvatskoj četvrtu godinu za redom, u sklopu globalne akcije “World Cleanup” čiji je glavni cilj masovno uključenje građana u čišćenje i uklanjanje otpada iz prirode kao i podizanje svijesti o ulozi svakoga od nas u stvaranju i načinu odlaganja otpada te važnosti očuvanja okoliša i prirode kao zajedničkog dobra svih građana.

U Hrvatskoj akciju koordinira udruga Žmergo. U “Zelenoj čistki” lani je sudjelovalo preko 52 tisuće volontera, a sakupljeno je 4.800 tona otpada.

Volonteri iz cijele Hrvatske zajedničkim snagama danas čiste otpad iz okoliša. Zbog najave lošeg vremena neki gradovi i općine odlučili su premjestiti akciju za sljedeći vikend, ali otpad se čisti u velikom dijelu Hrvatske – primjerice u Zagrebu i Dalmaciji (Zadru, Dubrovniku…)

VEZANE VIJESTI
SISAK I ove godine sudjeluje u akciji Zelena čistka

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sudjelovao je u “Zelenoj čistki” u dječjem vrtiću Petar Pan gdje je zasadio lovor višnju, a zajedno s djecom zasadio je i rajčice.

U Zagrebu se čisti park prirode Medvednica te divlji deponiji otpada na području cijeloga grada.

Koordinatorica “Zelene čistke” za Zagreb Maja Knepr Šegina rekla je da se ove godine u Zagrebu otpad počeo čistiti od jutra. Kaže da je ovogodišnjom akcijom jako zadovoljna jer joj se bez obzira na kišu, odazvalo puno volontera. “Svake godine nas je sve više i više i nadamo se da će otpada biti sve manje i manje”, poručila je. Najavila je da će se na nekim zagrebačkim lokacijama otpad čistiti i idući vikend.

VEZANE VIJESTI
Čišćenjem jezera otvorena sezona projekta očuvanja vodnih bogatstava

Iz udruge Žmergo, koordinatora te akcije za Hrvatsku, ističu kako je “Zelena čistka” pokazala da je problem otpada i divljih odlagališta u Hrvatskoj velik, a u nekim sredinama po četvrti puta čiste se iste lokacije.

U protekle tri godine gotovo 150.000 volontera izdvojilo je svoje vrijeme, energiju, ponekad i novac, za društveno dobro. Ujedno, “Zelena čistka” je pravi primjer dobre prakse međusektorske suradnje, jer volonteri bez podrške javnih službi ne bi mogli odraditi cijeli posao, kažu u udruzi Žmergo.

Prva akcija provedena je u Hrvatskoj 2012., sa 41.558 volontera, kada je skupljeno 3.746 tona otpada, druga 2013., sa gotovo 50.000 volontera, kada je skupljeno 3.918 tona otpada, a treća “Zelena čistka” provedena je 2014., sa preko 52.000 volontera, kada je skupljeno 4.800 tona otpada.

(Hina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here