U sklopu projekta „Petrinjski tanjur zdravlja“, Centar Humanika i Zelena kuća prvi su put organizirale Petrinjski zeleni utorak, prezentaciju tradicijske hrane kroz recepture modernih trendova.
Kroz različite delicije, prikazali su kako pripremiti lokalnu, sezonsku i prije svega zdravu hranu od domaćih proizvoda od kojih se mnogi od njih nalaze i u ponudi Zelene kuće. Osim raznovrsnih jela, od kojih su neka inspirirana i starim petrinjskim receptima, za posjetitelje su pripremili i zdrave napitke od sezonskog voća – šljiva, aronije, lubenica i metvice. Na jelovniku su se pak našle ružice s ajvarom, saće s medvjeđim lukom, ljute poderane gaće, žličnjaci s mahunama, bazlamača muffini, prga – petrinjski namaz od graha, pohane šljive, kupski valovi i dr.
„Petrinjski zeleni utorak“ održan je u suradnji sa Zelenom kućom kojom upravljaju Poslovne zone Petrinja, a čija je direktorica Jasmina Robinić pohvalila suradnju s Centrom Humanika s kojim često surađuju na različitim aktivnostima.
„Surađujemo na način da „Humanika“ nama prenosi svoje recepte sa zdravim namirnicama, a mi s druge strane pomažemo tako da nudimo proizvode s naših polica. Zelena kuća upravo i je otvorena s ciljem da promoviramo lokalno, da promoviramo domaće, da promoviramo zdravo. Nadam se da će ovakvih akcija i ovakvih radionica biti još više, da će odaziv biti još veći i da će ljudi stvarno prakticirati ove recepte koje nam „Humanika“ nudi. Ono što mi još želimo u suradnji s „Humanikom“ je promovirati njihov „Petrinjski zdravi tanjur“ i da svi zdravi proizvodi koje nudimo u Zelenoj kući budu sastavni dio tog tanjura“, rekla je Robinić.
Projekt „Petrinjski tanjur zdravlja“ financira Grad Petrinja, a podršku „Petrinjskom zelenom utorku“ dao je i gradonačelnik Darinko Dumbović.
„Zelena kuća bi jednog dana trebala biti brend. Nadam da će Zelena kuća, koja nudi zdrave proizvode lokalnih proizvođača, imati sve više partnera, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i sve više mladih ljudi koji će u proizvodnji zdravih proizvoda vidjeti svoju priliku za ostanak, u „zelenoj“ Petrinji i Hrvatskoj. Ovdje imamo jako puno proizvoda koji su kvalitetni i koji bi trebali završiti ne samo na našim lokalnim policama, nego bi ih trebalo usmjeriti i prema onom području gdje je turizam snažna gospodarska grana i gdje bismo s tim istim proizvodima mogli upotpuniti ponudu za one koji dolaze na naše more. Nama dolaze stranci, a mi im možemo ponuditi ove proizvode koji su najbolji i najprihvatljiviji kada je u pitanju ekološka proizvodnja i zdrava hranu. Upravo takve proizvode prikazujemo danas ovdje. Želimo u Zelenoj kući još više partnera i želimo da u njoj sezonski proizvodi voća i povrća imaju svoj štand i da ih prezentiramo. Mislim da mi kao grad imamo u tom dijelu priliku“, kazao je Dumbović.
Bio je ovo prvi, ali ne i posljednji Zeleni utorak, a Humanika je najavila i kako od rujna „Petrinjski tanjur zdravlja“ neće biti samo prezentacija hrane, već i jedna mala edukacija za kuhare u osnovnim školama i vrtićima koja će obuhvatiti stručna predavanja, edukacije kroz roditeljske sastanke te kroz direktne praktične radionice u kuhinji s kuharicama.
[srizonfbalbum id=2124]