Povodom Svjetskog dana jabuka u petrinjskoj Zelenoj kući održan je još jedan Zeleni utorak ovog puta praćen izložbom jabuka te prezentacijom proizvoda od ove ukusne voćke koje je na štandu izložila Srednja škola Petrinja. Održana je i radionica nazvana Moćna voćka – jabuka u kojoj su sudjelovala i djeca Dječjeg vrtića Petrinjčica, a koju je vodila predsjednica Centra Humanika Marina Kušan Hadžić.

„Uključili smo naše najmlađe i najvrjednije koji su iskazali želju da će dolaziti ponovno ovdje. Tematika nam je ovaj put jabuka, jabuka sad ima svuda u izobilju. Mi smo im pokušali dočarati naše petrinjske jabuke koje izgledaju malo drugačije od onih koje se kupuju u trgovinama. Priredili smo različite slastice bez šećera, a djeca su sama izradila, tj. ukrasila jednu papirnatu čašu u koju se kasnije dobili jedan čarobni napitak od jabuke. Nazvali smo ga pita od jabuka jer sadržava sastojke kao pita od jabuka. Djeca se na taj način upoznaju i s novim okusima“, kazala je Kušan hadžić.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Proglašeni najbolji orači!

Petrinjski zeleni utorak dio je projekta Petrinjski tanjur zdravlja, a Centar Humanika provodi ga u suradnji sa Zelenom kućom kojom upravljaju Poslovne zone Petrinja. Njihova direktorica Jasmina Robinić pohvalila je suradnju s Centrom Humanika napomenuvši kako zajednički planiraju niz različitih aktivnosti.

„Svaki mjesec, jedan utorak ćemo obilježiti jednu određenu temu. Danas je to Zeleni utorak vezan za jabuke, tj. Moćnu voćku jabuka. Sa sličnim aktivnostima ćemo nastaviti svaki mjesec. Centar Humanika već ima svoje određene planirane aktivnosti koje su sufinancirane od strane Grada Petrinje. Mi smo se ovdje uključili kako bismo zapravo promovirali Zelenu kuću i Zeleni utorak, a u planu nam je svaki mjesec Zelenim utorkom predstaviti i određene proizvode iz Zelene kuće i pri tome uključiti i naše OPG-ovce s njihovim proizvodima, u sve to uključiti građane, našu djecu iz vrtića i škola i prikazati kako se i na koliko načina od jednog proizvoda može doći do zdravih obroka te na taj način promovirati zdrav način prehrane“, kazala je Robinić.

VEZANE VIJESTI
PETRINJA Još jedna u nizu uspješnih preventivnih javno-zdravstvenih akcija

Petrinjska Zelena kuća, prostor koji na jednom mjestu nudi brojne domaće proizvode lokalnih OPG-ova, suvenire i kozmetičke proizvode, polako ispunjava svoju funkciju i postaje i mjesto različitih edukativnih aktivnosti. Ovog puta je podršku radionici u sklopu Petrinjskog zelenog utorka dala zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb. Ona je istaknula kako je naš kraj bogat jabukama, a budući je liječnica podsjetila je i na brojne blagodati ove ukusne i korisne voćke.

„Kao liječnik, jabuku preporučujem svima. Kako kažu naši stari, jabuka tjera doktora iz kuće što je živa istina. Dobar je diuretik, ima puno kalija, tjera vodu iz organizma, dakle dobro je kod mršavljenja. Stari ljudi su znali reći kako je navečer bolje pojesti jednu jabuku nego oprati zube. To je tako ukoliko je jedete s korom i ukoliko je to domaća jabuka jer kupovne su presvučene sa svim mogućim kemikalijama i moramo ih oprati, ali i oguliti, a onda to gubi smisao jer je upravo kora vitaminska bomba. Jabuka ima A, B, E, C, nekoliko grupa vitamina, puno karotena, tu su i minerali, kalij, kalcij, fosfor, željezo, magnezij… Ne morate kupovati multivitaminske preparate, imate sve na jednom mjestu, u jabuci. Imat ćete dobar imunitet sad za jesen i zimu, jako lijep ten, a ima još jedno značenje jabuke, sintagma, da ako nekog volite da mu tepate „Jabuko moja!“. Jabuka se veže i za običaje. Tamo odakle ja dolazim, kad sam se udavala, trebalo prebaciti jabuku preko kuće. Jabuka je kod nas ukomponirana i u kulturu, u pjesme i književnost, a također je i prvo voće koje se spominje u Bibliji“, rekla je Kaleb.

VEZANE VIJESTI
Dumbović - "Hoćemo li biti nacionalno smeće ili ćemo biti nacionalni park ili park prirode?"

Humanika je najavila i kako se Petrinjski tanjur zdravlja uskoro seli u odgojno – obrazovne ustanove  budući da bi trebala krenuti jedna mala edukacija za kuhare u osnovnim školama i vrtićima koja će obuhvatiti stručna predavanja, edukacije kroz roditeljske sastanke te kroz direktne praktične radionice u kuhinji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here