Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić danas su se u Sisku, na traženje novinara, osvrnuli na situaciju s poplavama na području Sisačko – moslavačke županije i štete koje su prouzročile.

Ministar Ćorić je pritom zahvalio svim službama koje su dežurale na terenu posljednjih desetak dana.

„Dopustite da zahvalim županu i svima onima koji su na terenu, dakle prije svega čelnicima jedinica lokalne samouprave, da zahvalim na požrtvovnosti i onome što se učinilo u posljednjih nekoliko tjedana, ne izostavljajući tu ni na koji način Hrvatske vode, Hrvatsku vojsku i sve koji su sudjelovali na terenu. Što se tiče mjera koje će Republika Hrvatska poduzeti, vi ste vidjeli da je Vlada već na prvoj sjednici nakon one katastrofalne situacije kojoj smo svjedočili u Hrvatskoj Kostajnici reagirala“, kazao je Ćorić.

VEZANE VIJESTI
Prvi rezultati rada Malog logopedskog kabineta

Župan Žinić je izrazio zadovoljstvo što većina vodostaja stagnira ili opada pa sukladno tome niti mjere više nisu onog intenziteta kakve su bile proteklih dana.

„Rijeka Sava na području Jasenovca je na razini 904 centimetara, pune su nam retencije, Lonjsko polje, Mokro polje, Odransko polje, tako da imate prilike i ovdje na području Siska vidjeti još uvijek poplavljene kuće. To je nešto što će se događati još narednih par dana. Vodostaj rijeke Save će vrlo teško opadati, idućih četiri – pet dana će biti na ovoj ili malo manjoj razini. Još je uvijek proglašeno izvanredno stanje na području Jasenovca, ali i na području retencije Odransko polje gdje se povećava vodostaj. Zaobalne vode predstavljaju veliki problem. Dosta je snaga angažirano. Još je uvijek oko 700 ljudi na terenu svih žurnih službi. No, danas bi trebali donijeti odluku o smanjenju tih snaga i uvođenju novih, odmornih snaga koje će pratiti stanje na terenu“, kazao je Žinić najavivši i kako će proglasiti elementarnu nepogodu.

VEZANE VIJESTI
Odgoda manifestacija i okupljanja na području grada Siska

„Bitno je još narednih par dana imati dobro dežurstvo na nasipima na području rijeke Save u Jasenovcu, u Košutaricama i Mlaki da ne bi došlo do pucanja nasipa. Što se tiče proglašenja elementarnih nepogoda, proglasit ćemo elementarnu nepogodu, za sada za Lekenik i Petrinju od kojih smo dobili zahtjev. Procedura je zakonska da čelnici jedinica lokalne samouprave podnesu zahtjeve županu , a nakon toga ide proglašenje, tako da ćemo u narednim danima vjerojatno proglasiti elementarnu nepogodu i za Sisak, Jasenovac i Hrvatsku Kostajnicu. Kao što znate za Hrvatsku Kostajnicu smo proglasili stanje velike nesreće za područje klizišta i sve druge aktivnosti su u tijeku“, zaključio je Žinić.

VEZANE VIJESTI
Međunarodni dan starijih osoba obilježen i u Domu za starije osobe Glina

Foto: Arhiva Radio Banovine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here