Znate li kako razlikovati pravi med od lažnog?

1009

U zimskim danima raste potrošnja meda, a time se povećava i opasnost od kupnje “lažnog” meda koji, kažu proizvođači, više šteti ljudskom zdravlju nego što koristi.

Naime, lažni med koji je preplavio trgovine pun je šećera i umjetnih zaslađivača, a proizvođači su se već toliko izvještili u krivotvorenju meda da čak niti kristalizacija meda ne garantira da je riječ o pravome medu.  Jedini pravi test kojim ćete sa sigurnošću ustvrditi radi li se o pravome, prirodnome medu jest da ga laboratorijski testirate.

VEZANE VIJESTI
Koji se med koristi pri liječenju određenih tegoba?

No, postoje jednostavni trikovi pomoću kojih ćete moći pokušati sami ocijeniti radi li se o pravome ili lažnome medu:

TEST 1.

Med ćete najlakše testirati pomoću vode. Zagrabite med žlicom i polako ga nagnite nad čašu i pustite da klizi prema vodi. Ako se stopi s vodom riječ je o lažnome medu, a ako pak ostane krut i grudast znači da se radi o pravome medu.

TEST 2.

Zagrijte med – ako se karamelizira radi se o pravome medu, a ako se rastopi i bude pun mjehurića o lažnome.

VEZANE VIJESTI
Petir izborila dodatne potpore za pčelare

TEST 3.

U čašu Coca-Cole stavite žlicu meda. Ako se ništa ne dogodi med je vjerojatno pravi, a ako se u dodiru s gaziranim sokom pojave mjehurići (zbog velike količine šećera) vjerojatno je riječ o patvorenom medu.

TEST 4.

Pravi med sa žlice “curi” u neprekidnoj niti, dok lažni nakon nekog vremena počne kapati u obliku kapljica.

Kako se proizvodi lažni med?

Proces izrade lažnog meda vrlo je jednostavan i brz, a radi se tako što se na kilogram šećera doda voda, sve se zagrije pa se uz lagano miješanje dodaje limunska kiselina ili limunov sok. Smjesa se grije do laganog vrenja i tako stoji oko pola sata. Dobivena prozirno-zlatna smjesa se hladi, ulijeva u staklenke i prodaje pod nazivom “med”.

Fake Honey Test !!!

Objavljuje Roger Feeles u Petak, 14. rujna 2018.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here