Znate li kako razlikovati pravi med od lažnog?

1350

U zimskim danima raste potrošnja meda, a time se povećava i opasnost od kupnje “lažnog” meda koji, kažu proizvođači, više šteti ljudskom zdravlju nego što koristi.

Naime, lažni med koji je preplavio trgovine pun je šećera i umjetnih zaslađivača, a proizvođači su se već toliko izvještili u krivotvorenju meda da čak niti kristalizacija meda ne garantira da je riječ o pravome medu.  Jedini pravi test kojim ćete sa sigurnošću ustvrditi radi li se o pravome, prirodnome medu jest da ga laboratorijski testirate.

VEZANE VIJESTI
Povodom Školskog mednog dana podijeljen med školarcima

No, postoje jednostavni trikovi pomoću kojih ćete moći pokušati sami ocijeniti radi li se o pravome ili lažnome medu:

TEST 1.

Med ćete najlakše testirati pomoću vode. Zagrabite med žlicom i polako ga nagnite nad čašu i pustite da klizi prema vodi. Ako se stopi s vodom riječ je o lažnome medu, a ako pak ostane krut i grudast znači da se radi o pravome medu.

TEST 2.

Zagrijte med – ako se karamelizira radi se o pravome medu, a ako se rastopi i bude pun mjehurića o lažnome.

VEZANE VIJESTI
Otkrili pčelinjak nakon što im je med počeo curiti po zidovima

TEST 3.

U čašu Coca-Cole stavite žlicu meda. Ako se ništa ne dogodi med je vjerojatno pravi, a ako se u dodiru s gaziranim sokom pojave mjehurići (zbog velike količine šećera) vjerojatno je riječ o patvorenom medu.

TEST 4.

Pravi med sa žlice “curi” u neprekidnoj niti, dok lažni nakon nekog vremena počne kapati u obliku kapljica.

Kako se proizvodi lažni med?

Proces izrade lažnog meda vrlo je jednostavan i brz, a radi se tako što se na kilogram šećera doda voda, sve se zagrije pa se uz lagano miješanje dodaje limunska kiselina ili limunov sok. Smjesa se grije do laganog vrenja i tako stoji oko pola sata. Dobivena prozirno-zlatna smjesa se hladi, ulijeva u staklenke i prodaje pod nazivom “med”.

Fake Honey Test !!!

Objavljuje Roger Feeles u Petak, 14. rujna 2018.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here