Župan Žinić najoštrije osudio vandalski čin u Sisku

566
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić uputio je priopćenje u povodu uništenja spomenika hrvatskim braniteljima u Sisku koje prenosimo u cijelosti:

“U noći 26. na 27. listopada 2019. u „gradu hrvatskih pobjeda“, gradu Sisku, dogodio se najgori mogući vandalski čin. Oskrnavljen je i uništen spomenik hrvatskim braniteljima, ljudima koji su taj grad obranili od najvećeg zla koje se pojavilo krajem 20. stoljeća .

Postoje, na žalost, ljudi kojima ništa nije sveto, nego nalaze posebno, izopačeno zadovoljstvo u blaćenju i uništavanju mjesta sjećanja i pijeteta.

Postoje isto tako situacije, kad ne možemo i ne smijemo odmahnuti rukom, lakonski okriviti pijanstvo, nedostatak kućnog odgoja i poštovanja prema opće prihvaćenim vrijednostima.

VEZANE VIJESTI
1. Lovačka kobasijada Sisačko - moslavačke županije

Sisački spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, na trgu imenom posvećenom prvom hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku upravo tih hrvatskih vitezova, simbol je najsvetijih vrijednosti Domovinskog rata i ove države, u kojoj neki mogu i na ovaj način iskazati nepoštivanje, podcjenjivanje, možda čak i mržnju svega što taj spomenik predstavlja.

Iako su ovakvi slučajevi vandalizma u Sisku rijetki i ne predstavljaju pravilo, smatram kako nikako ne treba podcijeniti ovaj čin vandalizma, zatvarati oči pravdajući ga statistikom, pijanstvom ili ludošću i čekati da ovakvi incidenti postanu svakodnevna praksa.

VEZANE VIJESTI
Dan Općine Martinska Ves i blagdana sv. Martina biskupa

Ne želimo živjeti u gradu, županiji i državi gdje treba čuvati spomenike, stražariti kraj njih i motriti ih skrivenim kamerama. Stanje društvene svijesti, ponos i ljubav za slavne hrvatske vitezove trebali bi biti najbolji čuvari.

Upravo sam zato ponosan na burnu reakciju građana Siska i naše Sisačko-moslavačke županije koji pokazuju da najveću žrtvu naših branitelja nikad neće zaboraviti i neće dopustiti neodgovornim pojedincima da uništavaju i blate – ne samo spomenike i svetinje – nego i sam obraz našeg društva, zajedničko pamćenje i zahvalnost onima koji su svoje živote darovali Domovini i našem slobodnom životu u njoj.

VEZANE VIJESTI
Priznanja najboljim sportašima SMŽ

Ja, kao Vaš župan i hrvatski branitelj, najoštrije osuđujem ovaj čin i nadam se kako je on iznimka, te kako će počinitelji u najkraćem mogućem vremenu biti pronađeni i snositi posljedice svog nedopustivog ponašanja. Hrvatsku treba poštivati i voljeti, a uspomenu na žrtvu naših branitelja dostojanstveno čuvati kao našu najveću vrijednost i blago.”

U potpisu, župan Ivo Žinić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here