1. Lovačka kobasijada Sisačko – moslavačke županije

Lovci okupljeni sa željom za promocijom i brendiranjem ove specifične kobasice

774

U prostoru Hrvatskog doma u Repušnici održana je završna večer 1. Lovačke kobasijade Sisačko-moslavačke županije.

Domaćin 1. Lovačke kobasijade bila je Lovačka udruga „Jelen” Ciglenica, a njezin predsjednik Danijel Papa istaknuo je kako je riječ o manifestaciji od iznimne važnosti te izrazio nadu da će ona postati i tradicionalna.

„Cilj je da se mi lovci ujedinimo, da se družimo te da kroz lov i spravljanje lovačkih kobasica steknemo jedno iskustvo, naučimo nešto novo, stvorimo nešto s čim bi se mogli promovirati. Inicijativa je krenula od našeg župana koji je i sam lovac, a budući da već niz godina organizira kobasijadu u njegovom Marinbrodu i mi lovci odlučili smo se organizirati našu kobasijadu“, kazao je Papa.

Stručni ocjenjivački sud u sastavu: prof. dr. sc. Ivica Kos, prof. dr. sc. Milan Oršanić, doc. dr. sc. Ivan Vnučec, Zdravko Runtas i Zdravko Canjuga ocjenjivao je ukupno 60 uzoraka od kojih je 18 osvojilo brončanu medalju, 21 srebrnu te 21 zlatnu, a pobjednik, osvajač naslova „Najbolja lovačka kobasica – lovački rog“, plakete i dalekozora je Igor Ložar.

Predsjednik ocjenjivačkog suda Ivica Kos istaknuo je kako su ocjenjivali vanjski izgled kobasice, presjek, miris, konzistenciju i okus.

„Ovo je prva ovakva kobasijada na području Sisačko – moslavačke županije. Zadovoljan sam s odazivom sudionika. Opći dojam je očekivani. Ima kobasica koje su izvanredne, no ima i jedan dio onih koje su nažalost loše. Možemo to tako slobodno reći jer nisu dobro proizvedene, tako da je ovo jedna dobra prilika da se proizvođači sretnu, da porazgovaraju međusobno, ali i s nama, jer i mi im stojimo na usluzi i da vide što treba popraviti kako bi taj proizvod bio na primjerenijoj razini. Dvadesetak kobasica koje su među prvima su stvarno izuzetne kobasice. Pobjednički uzorak je teško opisati riječima. Naime, ovdje je riječ o proizvodima koji dolaze od mesa divljači i onda se tu osjećaju malo te note divljeg mesa, ovisno o udjelu i mesu divljači koja je stavljena u proizvod. Dominantno je ovdje da su prisutne arome blagog dima, zrelog mesa, začina kao što je češnjak i paprika, a netko stavlja i papar ili neki drugi začin. Očekivano, proizvod je nešto što je tipično za ovo podneblje. Ovaj kraj je jako poznat po dobrim kobasicama, imate brojne kobasijade, tako da je i lovačka kobasica jedna tipična kobasica za ovaj kraj, ali opet posebna jer ima tu notu divljači što ju čini specifičnom. Lovačke kobasice svakako mogu biti i dio gastronomske ponude Sisačko-moslavačke županije. Uz neki malo bolji marketing tih proizvoda te uz pomoć lokalnih i županijskih vlasti, ali i državnih institucija koje bi omogućile proizvođačima lakše dobivanje registriranih objekata kako bi se mogli baviti proizvodnjom na legalan način i izaći na tržište“, ustvrdio je Kos.

Inicijator manifestacije, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je završnoj večeri nazočio uz predsjednicu Županijske skupštine Ivanku Roksandić i zamjenika Romana Rosavca, istaknuo je kako je Lovačka kobasijada dobra prilika za promociju lovstva Sisačko-moslavačke županije.

„Uz gospodarstvene grane i lov ima jednu važnu ulogu u našoj županiji. Imamo vrlo bogata lovišta, u moslavačkom i posavskom te banovinskom dijelu. Razmišljajući kako dodatno promovirati lovstvo, odlučili smo se na ovaj način. Obilazeći područje naše županije, puno puta smo kušali lovačke kobasice, kobasice napravljene od divljači. Budući da se na području naše županije već održavaju kobasijade na kojima se biraju najbolje kobasice spravljene od mesa domaće svinje, odlučili smo se i na ovaj potez, organizaciju Lovačke kobasijade. Želimo ujednačiti proizvodnju. Ova prva kobasijada je obuhvatila sve vrste kobasica od divljači, od vepra, divlje svinje, jelenske i srneće divljači. One su napravljene u kućnoj radinosti, od strane amatera, no cilj je u budućnosti postaviti i neka pravila. Vjerujem da je ovo jedan početak, pokušaj da tu kobasicu uključimo u gastronomsku ponudu naše županije. Pomalo se razvijaju određene destinacije. Uz brendiranje domaćih kobasica, od domaće svinje, bilo da je to banijska šara svinja ili crna slavonska ili neki križanac, lovačka kobasica također zaokuplja veliku pozornost sviju nas. Vjerujem da je to jedna dobra prilika da se ona na ovaj način još kvalitetnije proizvodi, da se ujednači proizvodnja te da kroz recepture, a ovdje su prisutne različite recepture, u konačnici dođemo do jednog brenda“, zaključio je župan Žinić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here