Kako su tinejdžeri izgledali prije 100 godina?

2457

Nakon što smo objavili članak o tome kako su bake i djedovi bili cool u mladosti, zapitali smo se i kako su izgledali kao tinejdžeri.

Iako se unazad 100 godina moda itekako promijenila, za neke od ovih mladih ljudi zaista možemo reći da su se odijevali elegantno, zar ne?

Njemačka

Njemačke tinejdžerice 20-ih godina prošlog stoljeća nosile su haljine s opuštenim rukavima, dok su se momci odijevali u uniforme nalik mornarskima.

Foto: Greenlemon, flickr

Nepal i Kina

U mnogim azijskim zemljama nošenje nakita i danas je neophodno za djevojke koje žele privući potencijalnog prosca. Količinom nakita na sebi ne predstavljaju samo sebe, već i svoju obitelj, odnosno bogatstvo i društveni status.

Foto: Greenlemon, NotableHistory

Engleska

Englezi su oduvijek voljeli ‘udoban’ stil odijevanja, ali ni viktorijanski utjecaj nikada nije u potpunosti isčezao. Tako primjerice žene i danas nose elegantne suknje, haljine i odijela koja upotpunjuju s upečatljivim modnim dodatkom, baš poput ove tinejdžerice koja je 20-ih uz suknju kombinirala ‘bogati’ šešir.

Foto: Greenlemon, flickr

Meksiko

Stil odijevanja tinejdžera 20-ih i danas u Meksiku se poprilično razlikuje. Tradicionalnu odjeću i uniformirane školske kombinezone zamijenila je nešto ‘oskudnija’ odjeća. Ipak, u nekim tradicionalnijim dijelovima Španjolske djevojke i danas nose raskošne šivane nošnje i kosu pletu u pletenice ili slažu u pundže.

Foto: Greenlemon, Frida Kahlo

Španjolska

Stil odijevanja u Španjolskoj nekad i danas neusporediv je. Tinejdžeri su 20-ih godina prošlog stoljeća željeli izgledati što je zrelije moguće, pa su se odijevali elegantno, a ne mogu se ne zamijetiti niti frizure do kojih su jako ‘držali’. Ipak, ono što je ostalo do danas je ženstvenost kojom odiše stil Španjolki.

Foto: Greenlemon, Wikipedia

Mađarska i Austrija

Baš kao tinejdžeri u Njemačkoj, i mladi iz Austrije i Mađarske imali su sličan stil odijevanja. Elegantne haljine i odijela ili mornarske uniforme bile su glavni modni odabir:

Foto: Greenlemon, flickr
Foto: Greenlemon, carolathhabsburg, my-little-time-machine

Indija

Zapanjujuće je kako se odijevanje u Indiji malo promijenilo u posljednjih sto godina. Žene i danas nose sari – tradicionalnu tkaninu kojom omataju tijelo. Postoji više načina nošenja sarija, a njegova boja, vrsta tkanine i stil omatanja ovise o dijelu Indije iz kojeg dolaze, kao i bračnom statusu te bogatstvu.

Foto: Greenlemon, Old Indian Photos

Rusija

Tinejdžerice su nosile haljine s visokim ovratnicima, dok su mladići preferirali uniforme.

Foto: Greenlemon, russkievesti

Naišli smo i na zanimljive videe razvoja mode kroz 100 godina:

Evolucija haljine:

100 godina vjenčanica:

100 godina kupaćih kostima:

Dječja moda:

100 godina uređivanja noktiju:

100 godina nanošenja ruža:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime