U sklopu projekta prikupljanja starog papira, kojeg zajednički već šestu godinu zaredom provode Zagrebačka županija i tvrtka DS Smith Unijapapir Croatia d.o.o., pet najuspješnijih osnovnih škola s područja županije nagrađeno je danas informatičkom opremom.

U protekloj školskoj godini u sakupljanju starog papira sudjelovalo je ukupno 16.448 učenika iz 46 osnovnih i područnih škola s područja Zagrebačke županije. Vrijedni učenici ukupno su prikupili 131.442 kg starog papira te time od sječe spasili 2620 stabala. Već tradicionalno, pet najuspješnijih škola nagrađeno je kompletom informatičke opreme koja se sastoji od interaktivne pametne ploče, projektora sa zidnim nosačem te instalacije software-a.

Najuspješnija u ovoj akciji bila je Područna škola Rakitovec čijih je 50 učenika prikupilo čak 13,540 kilograma starog papira,što iznosi 270,80 kg po učeniku. Uspjelo im je to, kaže koordinatorica Eko škole Rakitovec Tatjana Mikulin, jer su u prikupljanje starog papira uključeni kako učenici, tako i djedovi, bake, roditelji, učitelji, ali i cijela sredina:

“Tajna uspjeha naše škole je u tome što smo našu akciju proširili u oba naša sela, dakle Turopolje i Rakitovec. Kod nas su reciklažni otok i kontejneri za stari papir u selu gotovo prazni jer ga svi nose kod nas u školu”.

Slijedi zatim Područna škola Donja Kupčina koja je prikupila ukupno 5000 kilograma starog papira. Pametna ploča, tzv. “Pametnica” jako je razveselila 32 učenika koji marljivo uče u školi kojom već 110 godina zvone dječji glasovi. Ravnateljica Branka Smolković Cerovski ponosna je na osvojeno 2. mjesto:

“Iznimno smo sretni da smo imali priliku i mi kao mala škola uključiti se u akciju, ne samo uključiti se već i osvojiti dobre rezultate koji su nama jako važni jer smo kroz razvijanje ekološke svijesti naših učenika i njihovih roditelja, djedova, baka i šire zajednice uspjeli prikupiti 5 tona papira. Jako mi je drago da smo to uspjeli i da postoji akcija kojom kroz rad učenika i angažman zajednice uspjevamo opremati školu. Bez obzira što je učitelj taj koji je živa riječ i kojeg nitko ne može zamijeniti, mediji poput pametnih ploča i drugih pomagala su upravo ti koji privlače pažnju naših učenika, a onda je poučavanje uspješnije”.

“Pametnica” je naziv za interaktivnu učionicu koja obuhvaća interaktivni komplet, što znači učenje na nekim novim tehnologijama, odnosno obogaćivanje tradicionalnog načina učenja. Zamisao je da se izrađuju interaktivni sadržaji koji motiviraju učenike da sudjeluju u nastavi”, rekla je Božana Barbarić, koordinatorica i edukatorica iz tvrtke Opstanak.

Uz Područne škole Rakitovec i Pisarovinu, “Pametnicu” su dobile i Područne škole Buševec, Dubranec i Pojatno.

Posebno ponosan na vrijedne učenike je župan Stjepan Kožić koji ističe kako je Zagrebačka županija pri samom vrhu ulaganja u školstvo, pa je informatička oprema istovremeno učenicima i zabavna i edukativna nagrada:

Odnos prema otpadu i prirodi ovisi o individualnom ponašanju svakoga od nas, a obrazovne institucije, naročito ove osnovnoškolske, imaju ključnu ulogu u razvoju i poticanju ekološke svijesti kod mladih. Pobjednici ovog natječaja gotovo uvijek su učenici iz područnih škola. Područne škole jesu manje, ali one svakako imaju vrijedne i osviještene učenike što ih čini itekako velikima i važnima“, istaknuo je Kožić.

Hvalevrijedna akcija, kojom je u posljednjih šest godina od sječe spašeno oko 16 490 stabala, učenici su na zabavan i nadasve edukativan način naučili koliko je važno čuvati najveće blago kojim Zagrebačka županija obiluje- prirodu i bogatstvo šuma.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here