Tisuće ljudi počele su pristizati u Srebrenicu od ranih jutarnjih sati kako bi u tom gradiću na istoku BiH sudjelovali u komemoraciji u povodu dvadesete obljetnice genocida što ga je vojska bosanskih Srba počinila u srpnju 1995. godine kada je ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka.
Više od 140 autobusa i stotine osobnih automobila na prilaznim su cestama a organizatori su najavili kako očekuju dolazak i do pedeset tisuća ljudi. Na osiguranju je angažirao više od dvije tisuće policajaca.
Uz njih u Srebrenicu stižu i izaslanstva više od devedeset država i različitih međunarodnih organizacija a među njima je i hrvatsko kojega predvode predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Protokolom je predviđeno da hrvatska predsjednica bude jedna od onih koji će govoriti tijekom komemoracije.
Uz članove obitelji i druge posjetitelje, u Srebrenici će se naći i izaslanstva više od devedeset država i različitih međunarodnih organizacija koji žele odati počast žrtvama. Osim Hrvatske, na razini šefova država bit će zastupljene Slovenija i Crna Gora, a dolaze premijeri i Turske i Albanije.I predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić najavio je nakon dugog premišljanja kako će im se pridružiti.
No najveću pozornost vjerojatno će privući bivši američki predsjednik Bill Clinton koji u Srebrenicu stiže kao osobni izaslanik sadašnjeg predsjednika Baracka Obame.
Nakon komemoracije u Memorijalnom kompleksu u Potočarima koja je počela u 10 sati i 30 minuta uslijedit će i pokop 136 žrtva žrtava genocida čija su tijela u proteklim godinama pronađena u nekoj od masovnih grobnica.
Do sada je na groblju unutar memorijalnog kompleksa pokopana 6241 žrtva.

VEZANE VIJESTI
Položeni vijenci za stradale u Velikoj Solini

IZVOR:Hina.hr

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here