U Velikoj vijećnici Gradske uprave Grada Petrinje u tijeku je 25. sjednica Gradskog vijeća. Sjednici je prethodio Aktualni sat.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje započela je prihvaćanjem i uvrštenjem na dnevni red prijedloga o pokretanju postupka darovanja zemljišta u vlasništvu RH na području Male Gorice Gradu Petrinji na temelju Zakona o upravljanu državnom imovinom na zahtjev MOST-ove vijećnice Luce Gašpar Šako, a kako bi se na tome području oživjela ekološka i tradicionalna poljoprivredna proizvodnja. Naime, riječ je o zemljištu bivšeg Prognaničkog naselja na kojem je planirana izgradnja Centra za azilante, od kojeg je Ministarstvo unutarnjih poslova RH kasnije odustalo. Sjednica je nastavljena usvajanjem skraćenih zapisnika sa 23. i 24. sjednice Gradskog vijeća, nakon čega je započeo Aktualni sat.


HDZ-ovog vijećnika Željka Tonkovića zanimalo je kada će, s obzirom na kišnu sezonu i najezdu komaraca, započeti njihovo zaprašivanje, na što je gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović odgovorio kako je zaprašivanje dogovoreno već za ovaj četvrtak, 6. lipnja.

Tonkovića je također zanimalo asfaltianje 200 metara ceste kod kupališta sa strane Selišta. Dumbović je odgovorio kako će se uskoro napraviti plan i projekcija asfaltiranja cesta. Grad Petrinja proglasio je elementarnu nepogodu, pa će se oštećenja nekih cesta prijaviti kao posljedica nepogoda, a za neke ceste već imaju građevinsku dozvolu. Nastojat će aplicirati i na EU fondove.

HSS-ovu vijećnicu Ljubicu Sodić zanimalo je kada će se nastaviti s gradnjom infrastrukture na području Hrastovice, konkretno čitaonice, vatrogasnog spremišta, objekta na groblju te cjevovoda i odvodnje. “S velikim zadovoljstvom mogu reći da je nama prioritet bio komunalna i vodovodna infrastruktura, gdje imamo ovaj projekt Hrastovica-Budičina-Taborište, projekt vrijedan 25 milijuna kuna, građevinska dozvola gotova, natječaj gotov. U prvoj fazi smo rekli uložiti prvih 4-5 milijuna kuna. Ovo dalje što imamo spremno i gotovo je da smo otkupili privatnu zemlju za vatrogasno spremište, radimo glavni projekt i taj projekt će biti u neposrednoj blizini vašeg Doma. Ključ cijele priče je bio da osiguramo novac kako bi otkupili zemlju i sada kroz lokacijsku dozvolu ćemo napraviti to spremište. Nadam se da će ta dozvola biti gotova do nove godine. Groblje, nadstrešnica za mrtvačnicu mislim da je gotova, da je u samom finišu i tu nije ništa sporno. Za čitaonicu smo u pripremi i već je ušla u plan nabave. Ugovor je potpisan i mislim da ćemo ga u roku od 15 do 20 dana najvjerojatnije uvesti u same radove“, poručio je Dumbović.

VEZANE VIJESTI
Velika policijska akcija - i naše kamere hvatale vozače

HDZ-ovog vijećnika Mihaela Jurića zanimalo je hoće li se u Gradu Petrinji nastaviti rekonstruirati ceste jednakim intenzitetom kao do sada. “Normalno da kada raskopaš 150 kilometara cesta u gradu da imaš problem jer je to nešto što je 100 godina bilo zapušteno. Posebice u situaciji kada vidimo kako nam je raspoložena radna snaga. Tri godine će biti kako smo Mošćenicu počeli kopati. To je jedan proces u kojem građani moraju znati da nismo mi krivi, niti ja bježim od odgovornosti da bi objasnili što znači jedan natječaj, što znači kada natječaj dobiju Slovenci, a operativno nemaju niti jednog svog zaposlenog, a imaju partnera iz Hrvatske koji se zove Hidroelektra, ali je u predstečaju i kao takav u predstečaju može ići na natječaj i onda dođe na pola i odustane! Tako jedan pa drugi, pa treći, tako vam prođu tri godine. Pa imate 200 milijuna kuna ugovor, od toga 50 posto učešća radne snage koja se prije četiri godine ugovorila za plaće 500 eura, pa onda 80 milijuna kuna nije više radna snaga toliko novaca nego je bar za 50 posto više, pa je to 40 milijuna kuna koje fale. I još niz problema. Drago mi je da vidite da se nešto ipak radi, da se nešto pomiče, ali jedan ključni apel trebao bi ići prema resornom ministarstvu da se aktivnije uključe proporcionalno odgovornosti! Dakle, i Vlada i Hrvatske vode s 12,5 posto da ne bi ispalo da je sva odgovornost samo na nama!“, poručio je Dumbović.

Jurića je također zanimalo može li Grad osigurati sredstva za radne bilježnice osnovnoškolaca, na što je gradonačelnik odgovorio kako je Grad spreman osigurati 150 tisuća kuna, te upitao hoće li Županija, kao upravitelj petrinjskih osnovnih škola, dodati sredstva koja će nedostajati.

SDP-ovu vijećnicu Svjetlanu Lazić zanimalo je što je sa sufinanciranjem radnih mjesta te s bespovratnim sredstvima za malo i srednje poduzetništvo.

“Ministarstvo rada je jedna od najslabijih karika u Hrvatskoj, na čelu s ministrom Pavićem. S njim sam obavio na desetke razgovora, a rekao sam i zadnji puta u Saboru kada sam bio, da uredi natječaj od 10 milijuna kuna za naše novozaposlene djelatnike. Prije nekoliko dana sam se povezao s kabinetom ministra i dao do znanja njegovoj tajnici o čemu je riječ, da mi je obećao doći u Petrinju,  nije došao, i ne treba dolaziti, samo neka sprovede ono što smo potpisali u Vukovaru prije tri godine – Intervencijski plan gdje imamo iz socijalnih fondova 30 milijuna kuna, od čega 10 milijuna kuna ide za jedan od najsamostalnijih slojeva društva. Stali smo i to je jedan od ogromnih problema i o tome ću u sljedećem razdoblju govoriti za govornicom Sabora i dati jasnu poruku Vladi i premijeru o nesposobnosti pojedinih resornih ministarstava kada je u pitanju funkcioniranje lokalne samouprave, EU projekata, penalizacije i svega što je prepušteno nama u ruke“, rekao je Dumbović dodavši kako se po pojedinim projektima novac dijeli po političkom ključu.

VEZANE VIJESTI
Gradonačelnik Petrinje posjetio Veliku Kladušu i dao podršku inicijativi proširenja graničnog prijelaza

Nezavisnog vijećnika Peju Trgovčevića zanimalo je u kojoj je fazi projekt izgradnje školske sportske dvorane u Petrinji.

“Jučer smo potpisali nadzor, dakle potpisali smo ugovor za nadzor za društvenu infrastrukturu za dvoranu, dječji vrtić, svlačionice u Koloniji i za dječje igralište na Slatini. Taj projekt je vrijedan 43 milijuna kuna. To je veliki novac. Nadam se, sa pročelnicom Vuglec sam se dogovorio da bi u utorak trebali potpisati ugovor za dvoranu sa izvođačem radova. Ugovor moramo potpisati. Tako ćemo odmah nakon dva dana potpisati ugovor za dječji vrtić, tako ćemo i za Koloniju”, najavio je Dumbović.

HSS-ov vijećnik Miroslav Petračić apelirao je pak na građane koji ne brinu o svojim okućnicama te upitao ima li komunalni redar ovlasti reagirati i kažnjavati neodgovorne vlasnike objekata.

“Komunalni redar može izdavati rješenja kojima se naređuje uređenje nekretnina koje se nalaze uz javne površine, privatne nekretnine koje su unutar građevinskog područja, i takva rješenja se gotovo svakodnevno izdaju. Nažalost u Petrinji imamo jako puno nekretnina koje su nepoznatog vlasnika, neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i u tom smo smislu blokirani jer rješenje, da bi mi mogli ići u izvršenje, mora netko primiti, mora početi teći rok za izvršenje, a on počinje teći od dana kada ga je odgovorna osoba zaprimila”, pojasnila je privremena pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Vera Kaurin.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here