Udruga pripadnika 153. brigade HV-a Velika Gorica obilježila je 3. listopada 27. godišnjicu osnutka ove brigade.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima Velike Gorice na platou uz Gradsko groblje te kod Spomenika poginulim pripadnicima 153. brigade HV-a Velika Gorica u vojarni Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni. I ove su godine na obilježavanju sudjelovali učenici osnovnih škola koji su obišli eksponate u Spomen-parku, a potom su se, zajedno s gostima i uzvanicima, uputili u Pokupsko gdje je kod zemunice– osmatračnice u šumi Kljuka priređen program središnje svečanosti.

Predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade Hrvatske vojske Velika Gorica Ivan Zagorac prisjetio se kako su te ’91. godine napustili svoje poslove i obukli vojne odore te ustrojili brigadu i formirali obranu. Vremena su bila teška, svega je manjkalo, ali im je moral bio na visokoj razini, istaknuo je Zagorac.

Voliš kuhati?

„Domovinski rat je za nas i za našu brigadu bio obrambeno oslobodilački rat za stvaranje nezavisne i suverene Republike Hrvatske protiv agresora, naših dotadašnjih susjeda i njihovih združenih snaga. Kroz našu je brigadu prošlo 5 818 branitelja. Poginula su 72, a ranjena su 452 pripadnika. Borili smo se na svim ratištima, od Banovine, Županje do Dubrovnika, a odlazili smo i na ratišta u Bosnu i Hercegovinu. Zadaća je svih nas danas da čuvamo i širimo istinu o ratnom putu naše brigade, o Domovinskom ratu i da ovoj našoj mladosti koja je i danas s nama, djeci osnovnih škola grada Velike Gorice i općina Orle, Kravarsko i Pokupsko, govorimo o tome kako je stvorena naša država te da posebno čuvamo uspomenu na naše poginule branitelje – da se nikad ne zaboravi!“, poručio je Zagorac.

VEZANE VIJESTI
U VELIKOJ GORICI OTVORENA INTERNISTIČKO-KARDIOLOŠKA AMBULANTA

Načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić kazao je kako se i 27 godina kasnije teško prisjetiti tih dana kada je na ovom području bjesnio rat.

„Uistinu, nitko nije vjerovao da će rat doći, ali ipak smo se spremali za taj rat. Vjerovali smo da ćemo mirnim putem stvoriti državu Hrvatsku, da živim u njoj slobodno i da možemo slobodno kazati da smo Hrvati. Razmišljali smo, koji su to  razlozi zbog kojih nas neprijatelj želi pokoriti, želi nas uništiti i na kraju se ispostavilo da su htjeli provesti svoju velikosrpsku ideju, na našoj povijesti i na našoj sadašnjosti uspostaviti velikosrpsku državu i mi smo jednostavno bili primorani braniti svoje. Svatko je ovdje, ma gdje bio, u bilo kojoj kući ili selu, uzeo pušku išao braniti svoje najmilije, svoj dom“, kazao je Škrinjarić.

Da je velikogorička 153. brigada ostavila duboki trag u Domovinskom ratu na  području čitave Hrvatske naglasio je ovom prigodom gradonačelnik velike Gorice Dražen Barišić.

„Najdublji trag i najemotivnija naša veza s Domovinskim ratom i našom brigadom i -drugim postrojbama sigurno je ovdje, na granicama rijeke Kupe, na lijevoj obali, u borbi za slobodu desne obale našega kraja i naše Banovine. Kupa, samo Pokupsko ove lokacije koje smo danas prošli, Velika Buna, mislim da su to nekakvi stupovi razvoja našega društva, posebice novije povijesti i Domovinskog rata i njih treba njegovati. Dobro je svake godine na ovaj način okupljati mlade, jer nas starih ima sve manje, da našoj djeci pokažemo kako se voli svoja država, svoja zemlja, kako se branila i kako, ne daj Bože ikada više rata, bi se trebalo braniti“, rekao je Barišić.

VEZANE VIJESTI
OBILJEŽAVANJE 25. OBLJETNICE BITKE ZA VUKOVAR

Kao izaslanik predsjednice RH Kolimde Grabar Kitarović na obilježavanju je nazočio Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade  Gromovi.

„Vrlo je značajno biti danas ovdje na mjestu gdje su položaje držali pripadnici 153. brigade kojima moram odati dužno poštovanje i zahvalnost za sve što su dali, posebno ovdje, na ovom području. Da nije bilo njih i da nisu imali to srce, tu snagu i volju za borbom za domovinu, sigurno bi neprijatelj došao i do Velike Gorice i do glavnog grada. Još je važnije ovo što sam danas vidio, da je ovdje bilo puno djece i važno je da mi tim mladim ljudima kažemo gdje smo bili i kako je bilo teško boriti se i obraniti našu domovinu“, istaknuo je Krupec.

Dodajmo kako je po završetku programa održano prigodno druženje u lovačkom domu Pokupsko, a obilježavanje će biti završeno u večernjim satima misom zadušnicom koja će biti služena u crkvi Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here