27. obljetnica smrti Marijana Šokčevića Šokca

Jedan od najvećih heroja Domovinskog rata

326

Temeljni ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Budaševo organizirao je obilježavanje godišnjice smrti Marijana Šokčevića Šokca, ratnog zapovjednika pratećeg voda 57. SAMB-a, prve dragovoljačke postrojbe HV-a.

Marijan Šokčević ranjen je 19. rujna 1995. u Hrvatskoj Kostajnici, a od težine ranjavanja preminuo je u sisačkoj bolnici 28. rujna. Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Budaševu na Trgu koji nosi ime Marijana Šokčevića, nastavljeno odavanjem počasti na grobu Marijana Šokčevića na Gradskom groblju Viktorovac, a potom i obilaskom Spomen sobe u Komarevu.

Sin poginulog hrvatskog heroja Domagoj Šokčević imao je u vrijeme očeve pogibije 14 godina:

“Prošlo je 27 godina od smrti moga oca. Ranjen je u nikad razjašnjenoj VO Una 95 kada je puno ljudi izginuloiI ranjeno. Ništa ne može nadomjestiti što sam ja 27 godina bez oca, ali znam da ta žrtva nije bila uzaludna. Imamo svoju Hrvatsku kakva je da je, naša je!”

Domagoju je drago što i nakon toliko godina njegov otac nije zaboravljen te istaknuo da je odlučio služiti Domovini kao policijski službenik. Zahvalio je organizatorima što održavaju sjećanje na Marijana Šokčevića Šokca.

Obilježavanju je nazočio i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak:

“Domovinski rat je najponosnije i najtužnije razdoblje hrvatske moderne povijesti. Najponosnije, jer su u tom razdoblju hrvatski branitelji ostvarili slobodu, samostalnost i neovisnost, a najtužnije jer su mnogi naši sugrađani izgubili živote na putu ostvarenja naše slobode. Marijan Šokčević bio je jedan od prvih hrvatskih branitelja koji je sudjelovao u ustrojavanju prve dragovoljačke postrojbe ustrojene u Domovinskom ratu. Prošao je sva ratišta na našem području i nažalost teško je bio ranjen i preminuo na samom kraju Domovinskog rata. Marijan Šokčević će biti upamćen kao jedan od najvećih heroja Domovinskog rata s našeg područja.”

Od ove godine u obilježavanje se uključila Udruga Radost Budaševo te je Spomen sobu u Komarevu obišlo 22 učenika OŠ Budaševo koji su iz prve ruke mogli čuti istinu o Domovinskom ratu na ovom području.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime