28. godišnjica akcije “Brđani” u sunjskom naselju Brđani Cesta

517

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u sunjskom naselju Brđani Cesta započelo je obilježavanje 28. godišnjice akcije Brđani.

Iako slabo naoružani u odnosu na nadmoćnijeg velikosrpskog agresora pripadnici 2. bojne 2. A brigade ZNG-a, uz dragovoljce 57. bojne Marijan Celjak i pripadnike MUP-a, krenuli su u prvi veći protuudar na sisačkom području. Tog 22. kolovoza 1991. godine cilj akcije je bio zadržati neprijateljsko nadiranje i deblokirati komunikaciju Sisak-Sunja. U žestokoj borbi kod Brđani Ceste poginulo je pet hrvatskih gardista 2. bojne 2. Gardijske brigade Gromovi: Ivica Hrnčević, Ivan Devčić, Osman Muratagić, Žan Marot i Alen Glavan, a 17 ih je ranjeno.

Akcije se prisjetio Davor Smuđ:

“Mi smo trebali vladati komunikacijom Sisak-Sunja. U tijeku noći krenuli smo iz Komareva obilaznim pravcem preko Madžara, Letovanaca, Čakala, Trnjana da bismo izašli na cestu Brđani Kosa. Na neprijateljsko područje ulazili smo bočno i sve što je bilo pred nama prošli smo bez ljudskih gubitaka, imali smo dvojicu ranjenih. Izlaskom na cestu trebalo nas je dočekati pojačanje, međutim kako nikoga nije bilo, desetak minuta kasnije izdata je zapovijed za pokret prema Sunji. Na toj ravnici bilo je jedno uporište ispred nas na otprilike 200-300 metara koje smo uništili. Međutim, neprijatelj je zauzeo mjesto na pruzi s našeg lijevog boka i otvorio pješačku vatru. Od nas 86 ili 87 sedamnaestero Gromova je ranjeno, trojica teško, a dvojica su odmah smrtno stradala. Bila je to teška borba, pucalo se na sve strane, ali pružali smo dobar otpor. Zahvaljujući dragom Bogu koji je spustio jutarnju sumaglicu uspjeli smo se izvući živi jer smo bili izloženi neprijateljskoj paljbi na otvorenoj cesti.”

VEZANE VIJESTI
Pobijedili smo 2017., pobijedit ćemo opet!


Obilježavanje je nastavljeno u Sunji, odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-ploče poginulim Gromovima na željezničkoj postaji. U ime Sisačko-moslavačke županije počast je odao župan Ivo Žinić, koji se prisjetio akcije Brđani, ali i Sunje, „Malog Vukovara“:

“Sunja je bila simbol obrane i otpora u Domovinskom ratu, ona nikada nije pala. Hrabri branitelji su, zajedno s pripadnicima policije, II. gardijske brigade i ostalih postrojbi, sačuvali ovo područje sve do Oluje kada je započelo oslobađanje svih okupiranih područja u Hrvatskoj, županiji, ovdje na Banovini i Pounju. Mjesec kolovoz u nama budi pomiješane osjećaje. Naime, slavimo Oluju, ali sjećamo se nažalost i poginulih hrvatskih branitelja. Danas ovdje slavimo žrtvu branitelja koji su svoje živote položili za obranu Sunje. Nažalost, u obrani Sunje poginulo je više od 70 hrvatskih branitelja, od čega devetorica pripadnika II. gardijske brigade Gromovi.”

VEZANE VIJESTI
SISAK Predstavljen projekt „Centar za ljevarstvo – SIMET“


Župan je uputio poruku mladima da ne odustanu na prvoj životnoj prepreci i ostanu u Domovini te izrazio uvjerenje da će bolje živjeti u svojoj državi. Na kraju obilježbe u crkvi Sv. Marije Magdalene u Sunji održana je sveta misa za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here