28. obljetnica pogibije i stradanja mještana Komareva

Prisjećanje na 3. listopada 1991. godine kada je u teškom napadu na ovo sisačko prigradsko naselje poginulo troje ljudi, a 27 ih je ranjeno

1125

U Komarevu je 3. listopada obilježena 28. obljetnica pogibije i stradanja mještana ovog sisačkog prigradskog naselja.

Obilježavanje su organizirali Mjesni odbor Komarevo, UHDDR grada Siska i UHDDR Temeljni ogranak „Mato Barić“ Komarevo, a započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu Mate Barića na groblju u Komarevu te kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima ispred crkve u Komarevu.

Predsjednik Temeljnog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata „Mato Barić“ Komarevo Vlado Brodarac prisjetio se teškog napada na Komarevo tog 3. listopada 1991. te svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, naročito svojih Komarevčana. 

„27 osoba, što vojnika, što civila je ranjeno tog dana, troje je smrtno stradalo, među njima i naš zapovjednik Mato Barić. Danas odajemo počast njemu i svim našim poginulim mještanima, ali i svim braniteljima lijepe naše. Osim Barića, poginuo je i Malović te naša sumještanka Kata Marković koja je živa izgorjela u svojoj kući. Nažalost, nismo joj mogli pomoći. Bilo je mučno gledati njenog supruga koji je dva dana sjedio na zgarištu kuće. Komarevo nije odmaklo ni milimetar s prve crte bojišnice. Bilo je napada, teških artiljerijskih, avionskih, pješačkih, pokušali su sa svih strana, ali nisu uspjeli. Bili smo toliko složni za vrijeme Domovinskog rata da se to ne može opisati. No bilo je i žrtava. 52 hrvatska branitelja su smrtno stradala, više od stotinu ih je ranjeno, ali mi nismo odstupili ni milimetra“.

Osobni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, zamjenik sisačko – moslavačkog župana Ivan Celjak podsjetio je kako je Komarevo bilo prva crta bojišnice u Domovinskom ratu te je dalo veliki obol u obrani grada Siska i čitave Hrvatske.

„Često u razgovoru s hrvatskim braniteljima čujemo kako se s ponosom prisjećaju svojih dana provedenih u Komarevu. S istim se ponosom i mi danas prisjećamo stradalih mještana Komareva. Prisjećamo se i Mate Barića koji se velikosrpskoj ideji usprotivio i prije početka Domovinskog rata. Bio je jedan od zapovjednika u Komarevu i nažalost, položio je život u obrani svog sela“.

Svetu misu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u crkvi Svete Katarine u Komarevu služio je vlč. Robert Jakica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime