„Svaki učenik ne mora biti odličan đak, ali može postati odličan čovjek! Evo, tome nas uči škola!“, poručili su učenici Industrijsko – obrtničke škole Sisak na prigodnoj svečanosti na kojoj je 24. studenoga obilježeno 25 godina samostalnog rada i 70 godina od osnivanja Industrijske škole u Sisku.

Ravnateljica Industrijsko – obrtničke škole Slađana Tadić je naglasila kako je temeljna djelatnost škole odgoj i obrazovanje mladih u području strojarstva i elektrotehnike u industriji i obrtništvu. U ova je dva programa niz zanimanja pa iako se učenici po završetku školovanja redovito zapošljavaju, školu muči upravo nedostatak interesa učenika za zanimanja za koje obrazuju.

 

„Imamo problema, mali je broj učenika, a kako nema bodovnog praga, svi učenici idu u četverogodišnje škole. Znači nama ostaje jako mali broj učenika. Možda je problem i što nema vertikalne prohodnosti. Djeca moraju nakon tri godine polagati razliku predmeta i upisati četvrti razred pa tek se onda mogu dalje školovati na fakultetima,  ali mislim da je ukidanje tog bodovnog praga na nas negativno djelovalo. Imamo 164 učenika. Broj upisa u prvi razred pao je za 50%. Imali smo 32 do 340 učenika ranijih godina. Smatram da je ovo kvalitetna škola. Mi imamo jako kvalitetne radionice, djeca puno nauče i da se sa ovim zanatima može naći posao. Naročito ti smjerovi plinoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije, kućnih instalacija, zavarivača… to su zanimanja koja se traže. Mislim da u današnje vrijeme, kada je proizvodnja skoro na nuli, da je dobro biti zanatlija, bez obzira u kojem području, ja govorim sada o strojarstvu i elektrotehnici, jer nakon četverogodišnje škole tehničkih smjerova učenici se puno teže zapošljavaju“, istaknula je Tadić

VEZANE VIJESTI
27. godišnjica akcije "Brđani" u sunjskom naselju Brđani Cesta

Školi je značajnu obljetnicu na svečanosti čestitala i predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić poželjevši ovoj školi, ali i strukovnom obrazovanju na području čitave županije da imaju što više učenika.

„Ovo je jedna značajna srednja škola u gradu Sisku. Za mene je ovo malo i emotivniji trenutak s obzirom da sam bila prva ravnateljica ove škole prije 25 godina kada se osamostalila. No, ona živi daleko, daleko duže jer je 70 godina strukovnog naukovanja u Sisku. Mislim da je to značajan jubilej, treba ga proslaviti, ali i dati poruku mladim ljudima da su strukovno obrazovanje i strukovna zanimanja vrlo važna. Mi danas nažalost imamo pad interesa za strukovna zanimanja, ali mi u Županiji činimo sve da bi popularizirali i da bi pokušali upisati što veći broj naših učenika u strukovno obrazovanje. Između ostalog potičemo i školovanje u strukovnom obrazovanju stipendijama za deficitarna zanimanja. Nažalost, podaci koji govore sa Zavoda za zapošljavanje, pa i interesa poslodavaca, sve manje je radne snage na tržištu koja je upravo ovakvog profila metalskih radnika i radnika vezanih za elektroindustriju. Zato činimo sve da bi popularizirali ta zanimanja i da bi ta zanimanja na koncu našla svoje mjesto na tržištu rada“, rekla je Roksandić i dodala kako su zbog potreba tržišta rada česte prekvalifikacije jer učenici, „ne toliko lošim izborom, već možda neznanjem i željama izvan svojih mogućnosti upisuju neka zanimanja koja nisu tako tražena, a u konačnici shvate da su potrebe upravo u ovakvim zanimanjima“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here