700.000 Francuza u marševima solidarnosti

180

Dan nakon okončanja najgore terorističke epizode u francuskoj novijoj povijesti, gotovo 700.000 ljudi u subotu je spontano izašlo na ulice diljem zemlje, odajući počast sedamnaesterim žrtvama džihadista, a u nedjelju će se održati povijesni mimohod solidarnosti svjetskih čelnika koji će osiguravati jake snage sigurnosti.
Sudionici subotnjih skupova u mnogim francuskim gradovima u rukama su nosili olovke, naslovnice tjednika Charlie Hebdo koji je u srijedu bio na meti krvava napada i transparente s natpisom “Želimo živjeti zajedno, slobodni, jednaki i solidarni”.
U Toulouseu, na jugu zemlje, na ulice je izašlo više od 100.000 ljudi, po procjeni policije, a u Nantesu oko 75.000, prenosi France Presse.
Skupovi solidarnosti u subotu su se održavali uz iznimne mjere sigurnosti, koje će pratiti i nejeljni “republikanski marš”, koji se zbog golemog broja stranih političara i ukupnog broja sudionika (očekuje se oko milijun ljudi) najavljuje kao povijesni..
Antiteropristički program “Vigipirate” u srijedu je, nakon napada na satirički list Charlie Hebdo, u kojem su ubijena petorica poznatih karikaturista, podignut na najvišu razinu “uzbune zbog atentata” nakon.
Predsjednik Francois Hollande je upozorio u petak da “Francuska nije gotova s prijetnjama”. U videoporuci objavljenoj u petak, jedan vjerski čelnik Al Kaide na arapskom poluotoku (AQPA), Harith al-Nadhari zaprijetio je zemlji novim napadima. “Nećete biti sigurni sve dok se borite protiv Boga, Njegova glasnika i vjernika”, rekao je.
U mimohodu svjetskih čelnika koji se u nedjelju održava u Parizu, uz francuskog predsjednika Hollandea sudjelovat će njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron, talijanski premijer Matteo Renzi, španjolski Mariano Rajoy, mađarski Viktor Orban, turski Ahmet Davutoglu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i drugi.
Hrvatsku će predstavljati premijer Zoran Milanović, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.
Više od 5500 redarstvenika i vojnika bit će raspoređeno u nedjelju u Parizu i u prigradskim naseljima, među kojima će 2200 osiguravati povijesni mimohod u počast žrtava džihadističkih napada ovih dana, rekao je u subotu francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.
“U ovoj iznimnoj situaciji, poduzet će se i iznimne mjere kako bi se zajamčila sigurnost okupljanja i poštovanje javnog reda”, rekao je Cazeneuve, dodajući da će na krovovima zgrada uz trasu kojom trebaju proći sudionici mimohoda biti “elitni snajperisti”.
“Francuzi će sutra u velikom broju izraziti svoju nepokolebljivu odanost vrijednostima Republike, građanskim slobodama, a napose slobodi govora, nakon krvava napada (na satirički tjednik Charlie Hebdo)”, dodao je
Izvor: Hina/AFP

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime