76 građana Petrinje doprinijelo u spašavanju ljudskih života

338

Na akciji održanoj u Petrinji, 21. travnja, u Srednjoj školi Petrinja hrvatski je Registar dobio 76 novih potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Ova je akcija održana na inicijativu gospodina Željka Perkovića i gospođe Slavenke Vujnović Norković, profesora u Srednjoj školi Petrinja. Svi građani Petrinje koji su dali uzorak krvi za tipizaciju, pomažu oboljelima diljem svijeta jer je hrvatski Registar dio svjetskog.

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Kako bi lijek stigao do oboljele osobe, potrebno je učiniti prvi korak i upisati se u Registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Tijekom osam uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 48.147 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz hrvatskog je Registra izdano ukupno 47 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 47 teško oboljelih iz Hrvatske i inozemstva dobilo šansu za život.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime