U subotu, 27. listopada s početkom u 18 sati u Rafinerijskom domu u Sisku bit će održan 25. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina na kojem će nastupiti oko 900 folkloraša unutar 20 hrvatskih ansambla te gostujuće skupine iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Susret, čija se kategorija koreografiranog folklora održava u Čakovcu, a kategorija izvornog folklora u Sisku, organizira Hrvatski sabor kulture uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske Međimurske županije, Grada Čakovca i Sisačko-moslavačke županije.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je na konferenciji za novinare na kojoj je susret najavljen izrazio nadu kako će susret proteći u dobroj atmosferi te kako će Sisak i ove godine biti dobar domaćin.

„Nastupit će oko 900 izvođača iz 20 folklornih skupina u Sisku 27. listopada u 18 sati. Ukoliko bude lijepo vrijeme, dan kasnije, 28. listopada, u drugoj ulici u središtu Siska nastupit će neke od izvornih skupina jer želimo i širem građanstvu prikazati njihove nastupe. Pravo nastupa na susretu imaju sve folklorne skupine koje su na županijskim natjecanjima izborili nastup na ovom 25. Susretu u Sisku“, najavio je Žinić.

Čestitajući Hrvatskom saboru kulture 70. obljetnicu rada, župan je zahvalio  svima koji su pomogli organizaciju ovog značajnog susreta, posebno svim kulturno – umjetničkim udrugama i društvima koji njeguju tradiciju i običaje, napomenuvši kako Sisačko – moslavačku županiju ove godine na susretu predstavlja KUD Moslavec iz Volodera.

Valentina Dačnik, stručna suradnica za plesnu kulturu pri Hrvatskom saboru kulture osvrnula se na susret održan u Čakovcu te izrazila uvjerenje kako će i drugi dio u Sisku biti uspješan i posjećen.

„Protekli vikend je u Čakovcu održan prvi dio susreta. Nastupilo je više od 300 sudionika. Bilo nam je jako lijepo, jako veselo i nadamo se da će tako biti i ove subote i nedjelje u Sisku. Prvi puta ove godine ćemo organizirano pokušati dovesti i folklorne skupine iz najudaljenijih krajeva Republike Hrvatske kao i naše drage gosti iz BiH koji će prenoćiti u Sisku i, nadamo se, drugi dan nastupiti i na otvorenom prostoru te tako još bolje promovirati hrvatsku kulturnu i tradicijsku baštinu koja je ovdje iznimno cijenjena, ali promovirati i sudionike ovog susreta. Na taj način želimo privući što više ljudi i tako najaviti susret slijedeće godine, nadamo se ponovno ovdje u Sisku, dakle 26. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina“, kazala je Dačnik.

I župan i Dačnik pozvali su sve da im se pridruže na 25. susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Sisku napomenuvši kako je ulaz na manifestaciju slobodan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here