Ako Sabor izglasa ovaj Zakon, ovakve kazne nas čekaju za prekršaje u prometu

252

Znatno povećanje novčanih kazni za najteže prometne prekršaje, koje donose konačne izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, tema je o kojoj se raspravlja u Hrvatskom saboru.

Za osam najtežih prekršaja novčane bi se kazne povećale sa sadašnjih 5.000 do 15.000 kuna na 10.000 do 20.000 kuna. Među osam najtežih prekršaja ubraja se: vožnja u suprotnom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnja pod utjecajem droga ili alkohola, vožnja prije stjecanja prava te za vrijeme dok je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili ukinuta.

VEZANE VIJESTI
110 dana zatvora za alkoholiziranog vozača bez položenog vozačkog

U Zakonu se predviđa oduzimanje vozačke dozvole na najmanje šest mjeseci ako vozač drugi put unutar tri godine ponovi neki od tih prekršaja, a za treći i svaki sljedeći put na najmanje godinu dana.

Osim toga, s 500 kuna na tisuću planira se povećati i kazne za nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisan prijevoz djece, dok će se korištenje mobitela u vožnji kažnjavati sa 1500 kuna.

Izmjenama se predviđa privremeno oduzimanje vozila  vozačima koji uporno ponavljaju najteže prekršaje. Vozilo će se privremeno, do sudske odluke, oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen, te ponovo počini neki od najtežih prekršaja.

VEZANE VIJESTI
Pojačani nadzor prometa u vrijeme "Martinja"

Zastupnici bi sutra, u petak, 12. srpnja, trebali glasovati o raspravljenim zakonima i time zaključiti redovnu radnu sezonu.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here