ALKOHOL – Okidač za migrene

Među više od dvije tisuće Nizozemaca koji pate od migrena, gotovo trećina je rekla kako im je alkohol okidač za migrenu.

110

Mnoge osobe koje imaju migrene izbjegavaju alkohol smatrajući da može biti okidač za teške glavobolje, doznajemo od HINA-e. Među više od dvije tisuće Nizozemaca koji pate od migrena, gotovo trećina je rekla kako im je alkohol okidač za migrenu, a od 650 pacijenata koji su prestali s konzumacijom alkohola svaki četvrti je rekao da je to zbog migrena. Čak 78 posto osoba koje konzumiraju alkohol navodi crno vino kao najčešći okidač za glavobolje, dok je votka bila okidač u samo osam posto slučajeva.

Je li alkohol učinkovit okidač za migrene i zašto, slabo je poznato, napisali su autori studije u časopisu European Journal of Neurology. Alkohol se čini kao okidač u trećini slučajeva onih podložnih migrenama. Količina alkohola i vrijeme do početka bolova varira od osobe do osobe, stoji u zaključku.

“Pacijenti s migrenama često povezuju konzumaciju alkohola s napadima migrene… međutim, pacijenti ujedno napominju kako alkohol nije uvijek pokretao migrenu”, rekao je voditelj studije Gerrit Onderwater sa sveučilišta Leiden u Nizozemskoj za Reuters. Te migrene vjerojatno su rezultat alkohola i nekih drugih faktora.

“Identificiranjem faktora koji dovode do migrena moglo bi se doći do tvari koje se treba izbjegavati”, naglasio je Onderwater.

Migrene tako mogu potaknuti određene vrste crnog vina, uključujući i one s više fenola i flavonoida, rekao je doktor Abouch Krymchantowski iz centra za glavobolje u Rio de Janeiru. Kombinacija vina s drugim okidačima poput mjesečnice, stresa, vrućine, određene hrane, gladovanja ili nedostatka sna, može također dovesti do migrena.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here