Novoizgrađeno prihvatilište u koje su se uskoro trebali useliti tražitelji azila izgorjelo je u noći na srijedu u “podmetnutom požaru” na sjeveru Austrije, priopćila je policija, što je prvi takav slučaj u zemlji.

Požar u kojemu nitko nije stradao, buknuo je malo prije 2.00 sata poslije ponoći i potpuno uništio drvenu zgradu. Prihvatilište u Altenfeldenu, mjestu s 2100 stanovnika blizu Linza, trebalo je za dva tjedna primiti 48 ljudi, navodi Crveni križ.

“Istražitelji ocjenjuju da je riječ o podmetnutom požaru jer su pronašli dva žarišta ispred vanjskih zidova zgrade”, priopćila je policija Gornje Austrije.

Predsjednik tamošnjeg Crvenog križa Walter Aichinger rekao je da je “zgrožen” događajem i da će njegova organizacija “što prije” obnoviti prihvatilište. “Ostajemo vjerni našoj zadaći pomaganja ljudima u potrebi”, rekao je u priopćenju.

Za razliku od susjedne Njemačke, u Austrija dosad nije zabilježen nijedan slučaj podmetanja požara u izbjegličkim centrima.

Zemlja je lani primila oko 90.000 tražitelja azila, što je više od 1 posto njezina stanovništva. Prihvatilištima većinom upravljaju nevladine organizacije poput Crvenog križa.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here