U Baćinu je 11. travnja svečano otvorena Spomen soba Domovinskog rata – Memorijalni prostor posvećena vojnim i civilnim žrtvama koje su poginule na području Općine Hrvatska Dubica.

Općina Hrvatska Dubica, u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom, Ministarstvom hrvatskih branitelja i Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, uredila je potkrovlje zgrade Hrvatskog doma u naselju Baćin, kao Spomen sobu Domovinskog rata – Memorijalni prostor, s ciljem da se na jednom mjestu mogu vidjeti imena 39 vojnih i 98 civilnih žrtava, koje su položile život na oltar domovine, poginule na području Općine Hrvatska Dubica, a gdje bi buduće generacije dolazile upoznati se s Domovinskim ratom.

 

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja masovne grobnice u Baćinu, gdje su počast odale obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civila, izaslanik Predsjednice RH, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a uz ministra i izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora te izaslanstva Sisačko-moslavačke županije koje je predvodio župan Ivo Žinić, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, Općine Hrvatska Dubica koje je predvodio načelnik općine Tomislav Mateljak kao i izaslanstva gradova i općina, političkih stranaka i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Prigodnu molitvu predvodio je sisački biskup Vlado Košić koji je i blagoslovio Spomen sobu koju su presijecanjem vrpce otvorili general-pukovnik Mareković, ministar Medved, župan Žinić i načelnik Općine Hrvatska Dubica Tomislav Mateljak. Mateljak se pritom zahvalio svima koji su pomogli da se ovaj projekt realizira i da žrtve dobiju dostojan spomen…

TON 

Sisačko – moslavački župan Ivo Žinić je podsjetio kako je Baćin jedno od najvećih stratišta Hrvata u Domovinskom ratu…

TON 

„Neka mjesta poput  ovih, nama i našim mladima, budu putokaz i vodilja za budućnost“, dodao je župan naglasivši kako ne bi volio da stečenu slobodu i neovisnost prokockamo u miru pritom još jednom upozorivši kako je na svima odgovornost  raditi na osiguranju što boljih uvjeta života i opstanka na ovim prostorima.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je sućut članovima obitelji stradalih mještana ovoga kraja rekavši kako su se ovdje okupili nakon gotovo 26 godina otkako je počinjen drugi po veličini masovni pokolj u Domovinskom ratu. Napomenuvši kako žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene, ministar je istaknuo i kako Ministarstvo stavlja posebno težište na traženje još uvijek nestalih hrvatskih branitelja i civila i rasvjetljavanje njihovih sudbina…

TON 

Izaslanik Predsjednice RH, umirovljeni general-pukovnik  Marijan Mareković rekao je kako je duboko ganut žrtvama ovog hrvatskog kraja…

TON 

Dodajmo kako se Spomen soba nalazi u neposrednoj blizini druge po broju žrtava masovne grobnice u Republici Hrvatskoj, mjesta na kojemu su 1997. godine ekshumirana tijela 56 nevino ubijenih civila. To nisu jedine žrtve s područja općine Hrvatska Dubica. Na drugim lokalitetima ubijeno je ili se još vode kao nestali, sveukupno 111 osoba, hrvatskih branitelja i civila, a otvaranjem Spomen sobe Domovinskog rata obilježeno je i 20 godina od ekshumacije iz masovne grobnice, prvih identifikacija te pokopa žrtava.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime