Isprobajte odličan recept za ovaj jednostavan, tradicionalan i ukusan kolač koji će odgovarati svakom nepcu:
Sastojci:
Tijesto:
– 35 dkg oštrog brašna
– 10 dkgmargarina
– 5 dkgšećera
– 1žutanjak
– 1vrećica praška za pecivo
-1 neprskani limunza koricu
-3 jušne žlicekiselog vrhnja
Fila:
– 4-5 velikih reskih jabuka ( ako volite više tjesta, a manje jabuka smanjite količinu)
-cimeta u količini po ukusu i želji
– 3-4 velike žlice šećera
-5 dkg mljevenih oraha
Za posipvanje dna tepsije:
-6 velikih žlica krušnih mrvica
Za posipavanje pite:
Priprema:
1. U brašno dodajte najprije prašak za pecivo, zatim i ostale sastojke te naribajte koricu limuna.
Od svih sastojaka umijesite tijesto i stavite ga u frižider na pola sata.
Za to vrijeme očistite i ogulite jabuke.
2. Tijesto raspolovite na dva dijela i svaki razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu tepsije u kojoj ćete peći pitu.
Jedan dio tijesta stavite na dno tepsije te na njega najprije rasporedite po čitavoj površini krušne mrvice. Tepsiju prethodno namastite i pobrašnite. Na to naribajte jabuke, pospite ih mljevenim orasima, šećerom i cimetom.
3. Drugim dijelom razvaljanog tijesta prekkopite pitu i prije nego što je stavite peći vilicom je izbockajte na nekoliko mjesta da se ne bi nadigla kod pečenja.
4. Pecite na 180-200 stupnjeva oko 40 minuta dok pita ne porumeni ( sve ovisi o pećnici kakvu imate). Kad se ispeče toplu izrežite na kocke i posipajte šećerom u prahu.
Izvor: Coolinarika.com