Bakini kolači vratili mirise djetinjstva

Društvo žena Pešćenica organiziralo Festival bakinih kolača

644

U Pešćenici je održana manifestacija Festival bakinih kolača u organizaciji Društva žena Pešćenica.

Riječ je o oživljavanju mirisa djetinjstva na tom području, spajajući tradiciju i druženje. Predsjednica Društva žena Pešćenica Vera Bedek rekla nam je da su se u vrlo kratkom vremenu od osnivanja odlučili na ovaj korak: “Društvo žena Pešćenica osnovano je 30. lipnja 2018. godine s idejom obnavljanja starina. Društvo ima 31 članicu, od kojih je 15 vrlo aktivno. Došle smo na ideju napraviti baš one starinske kolače, jer su se polako počeli zaboravljati. Bilo je jako teško sve to organizirati, ali uspjeli smo uz pomoć donatora.”

VEZANE VIJESTI
Zaustavljeni vozači sa 2,6 i 1,68 promila u krvi

No nisu samo na Festivalu bakinih kolača slatki i slani proizvodi! Družilo se i uz tradicionalne seoske igre, od vožnje tački do potezanja užeta. Načelnik Općine Lekenik Ivica Perović izrazio je zadovoljstvo nečim novim na području općine: “U suradnji s Općinom i Turističkom zajednicom, ali i udrugama s područja Lekenika organiziran je Festival. Imat ćemo i goste, KUD iz Letovanića će nas razveseliti pjesmom. Ovaj festival će nas vratiti u djetinjstvo, ali se i prenosi tradicija Pokuplja, Turopolja, Posavine i Banovine.”

VEZANE VIJESTI
10. Seoska olimpijada ove subote u Marinbrodu

Perovića su najviše razveselili salovnjaci i medenjaci, kolači koji se u današnje vrijeme ne pripremaju često. Prvi Festival bakinih kolača svečano je otvorio župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, koji je čestitao domaćicama na organizaciji: “Svaki događaj koji za cilj ima njegovati tradiciju i običaje treba pohvaliti. Festival bakinih kolača podsjeća me naravno na one fine slastice iz djetinjstva. Tada nije bilo toliko slastica koliko ih danas imamo i uvijek smo se veselili nedjelji kada su baka ili majka spremili kolače. To su bili posebni mirisi.”

VEZANE VIJESTI
Petrinjci oduševili u poljskom Piotrkowu Trybunalskom

Družilo se uz glazbu, smijeh, sport i naravno, kolače. Budući se prvi mačići u vodu bacaju, vjerujemo da će Festival bakinih kolača u Pešćenici prerasti u tradiciju.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here