Banke u Grčkoj bit će zatvorene do 6. srpnja

267

Banke u Grčkoj bit će zatvorene do 6. srpnja, a povlačenje sredstava iz bankomata bit će ograničeno, poručila je u ponedjeljak grčka vlada, nakon što je donijela odluku o kapitalnoj kontroli kojoj je cilj spriječiti urušavanje financijskog sustava zemlje.

Bankomati neće raditi u ponedjeljak ujutro, ali hoće poslijepodne, no dnevno će građani na bankomatima moći podići najviše 60 eura, kazao je dužnosnik grčke vlade nakon njezine sjednice.

Plaćanja putem debitnih i kreditnih kartica, kao i online transakcije bit će dozvoljeno unutar Grčke, ali će plaćanja i transferi na račune u inozemstvu biti zabranjeni, dodao je taj dužnosnik.

Isplate mirovina bit će izuzete od kapitalnih kontrola, a bit će dozvoljeno i podizanje novca na bankomatima s karticama koje su izdale strane banke.

Sve ostale transakcije neće biti dopuštene, dok će poseban odbor moći odobriti bankovne transakcije koje smatra potrebnim za zaštitu javnih ili društvenih interesa, uključujući zdravstvene troškove ili uvoz farmaceutskih proizvoda.

Bankama koje se neće pridržavati novih mjera prijeti kazna od 10 posto iznosa svake transakcije kojom se naruše kontrolne mjere.

Nakon što su propali pregovori između grčke vlade i njezinih kreditora, vlada je najavila raspisivanje referenduma 5. srpnja na kojemu bi građani odlučili hoće li prihvatiti uvjete koje eurozona postavlja.

Međutim, toj članici prijeti bankrot 30. lipnja, kada joj na naplatu stiže kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 1,6 milijardi eura, za koji Atena nema novca.

U strahu od uvođenja kapitalne kontrole, Grci su tijekom vikenda reagirali povlačenjem gotovine iz banaka, što je bio samo pojačani nastavak navale na banke.

Zbog špekulacija o mogućem uvođenju kapitalne kontrole, Grci su u posljednja dva tjedna izvukli milijarde eura sa svojih bankovnih računa.

Procjenjuje se da se posljednjih tjedana dnevno iz banaka povlačilo oko milijardu eura, dok je prije taj iznos bio između 200 i 300 milijuna.

Unatoč riziku od kolapsa banaka, Europska središnja banka (ECB) izvijestila je u nedjelju da neće povećati razinu hitnih pozajmica Grčkoj, što je dodatni pritisak na grčke banke koje su posljednjih nekoliko tjedana preživljavale upravo zahvaljujući postupnom povećanju financijskih sredstava od strane ECB-a.

Odlučeno je da u ponedjeljak neće raditi ni burza u Ateni, s obzirom da prijeti oštar pad cijena dionica koje su ionako posljednjih tjedana strmoglavo padale.

Tečaj eura je u ponedjeljak na azijskim burzama, u odnosu na dolar, pao za dva posto. 

Izvor: Hina

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here