„Baština Zrinskih – budućnost Banovine“ naziv je projekta Sisačko-moslavačke županije koji je 18. prosinca predstavljen na konferenciji za novinare. Uz predstavnike projektnih partnera (SIMORA, Općina Dvor i Gradski muzej Sisak), Destinacijskog menadžmenta Zrin te svoje suradnike, projekt je predstavio župan Ivo Žinić koji je podsjetio kako se o ovom projektu govori duže od godinu dana. Istaknuo je kako je kulturno – povijesno naslijeđe na području županije iznimno bogato, no na mnogim mjestima je, slijedom povijesnih događaja i vremena, baština ruinirana, zaboravljena i gotovo uništena. Kako bi to naslijeđe obnovili, osmišljen je projekt „Baština Zrinskih – budućnost Banovine“.

„Ovaj projekt smo prijavili na Program bespovratnih potpora integriranih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine i taj naš projekt je prošao. Dobili smo bespovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije i sve ostale potrebne dokumentacije. Ukupna vrijednost ovog projekta, samo za izradu ovih pripremnih aktivnosti, dakle od glavnog projekta od idejnih projekata, geodetskog elaborata, prometnih i turističkih studija i svega ostalog je vrijednosti od pet milijuna i devetsto četrdeset tisuća kuna. Dakle vrlo visoka vrijednost svega onoga što je potrebno da bi ovako vrijednu baštinu stavili u funkciju“, rekao je Žinić.

VEZANE VIJESTI
Donacije lovačkim društvima i udrugama za unaprijeđenje i razvoj lovstva

Projekt je započeo s provedbom 1. rujna ove godine, dok je zaključni datum provedbe aktivnosti projektnih elementa 31. prosinca 2019. godine, što ukupno iznosi 28 mjeseci, dodao je župan.

„Projekt obuhvaća stari grad Zrin, crkvu sv. Magdalene također na Zrinu poviše starog grada, Kaštel, tj. utvrda Gvozdansko i kovnica novca Bešlinec pored Rujevca. Ciljevi projekta su revitalizacija kulturne baštine na području Banovine i Sisačko-moslavačke županije u svrhu održivog razvoja ove regije i razvoja turizma. Pokušavamo to bogato povijesno nasljeđe staviti u funkciju i na neki način ruralna područja Banovine donekle oživjeti. Naravno da ovim projektom ne možemo vratiti kompletno stanovništvo i ono što je nekada bilo, ali ovo su pokušaji da i desetak, petnaest, dvadeset ili trideset ljudi koji će tamo raditi doista ima mogućnost  života na tom području. Svakako nam je cilj, ne samo ovo kulturno- povijesno nasljeđe staviti u funkciju razvoja turizma tog kraja, nego i prirodnu za prirodnu baštinu. Imamo Zrinsku goru i bogato nasljeđe iz Domovinskog rata tako da zaokružimo jednu cjelinu i da ovaj dio Banovine postane jedna turistička destinacija“, kazao je župan.

VEZANE VIJESTI
Obnovljena cesta u naselju Kraljeva Velika

Trenutno je u fazi javna nabava raspisivanja natječaja za izradu tehničke dokumentacije. „Vjerujem da će ovi rokovi biti ne 28 mjeseci, nego puno kraći i da ćemo dobiti potrebnu tehničku dokumentaciju, kako bi onda daljnje aktivnosti mogli prijaviti na fondove EU“, zaključio je župan Ivo Žinić najavivši kako će druga faza obuhvatiti radove obnove povijesno – kulturnih građevina za koje predviđaju kako bi mogli koštati od 70 do 100 milijuna kuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here