Belgija: na snazi 3. stupanj pripravnosti, na ulicama i vojska

236

Belgijskim policijskim snagama na ulici će se pridružiti i vojska, a sve u cilju održavanja sigurnosti u zemlji nakon spriječene terorističke zavjere, objavila je u subotu belgijska vlada.

Oko 300 vojnika biti će raspoređeno u Bruxellesu i drugom najvećem gradu Antwerpenu, a moguće je da će se vojne snage rasporediti i u istočnom gradu Verviersu, gdje su u četvrtak u policijskoj akciji ubijena dvojica sumnjivaca, doznaje se iz ureda premijera Charlesa Michela.

“Mobilizirani vojnici će biti naoružani, a njihova prva zadaća će biti nadzor određenih lokacija”, dodaje se u priopćenju, a na snazi je treći stupanj pripravnosti, drugi po razini.

VEZANE VIJESTI
POTVRĐEN IDENTITET: Biskup Huzjak u lovu ranio kolegu lovca

Diljem Belgije je u četvrtak u policijskim akcijama uhićeno 13 ljudi, nakon što je postalo izvjesno da je skupina koja je bila pod nadzorom spremna izvršiti teroristički napad.

Od 13 privedenih petorica su u petak izašla pred suca i optužena za sudjelovanje u aktivnostima terorističke organizacije. Dvoje je pušteno na slobodu uz određene uvjete, a protiv ostalih osam još nije podignuta optužnica.

Muškarac uhićen u Viviersu, gdje su dvojica sumnjivaca ubijena nakon otvaranja vatre na policiju, identificiran je kao 25-godišnji Marouane E. On je zanijekao bilo kakvu umiješanost u terorističku zavjeru.

VEZANE VIJESTI
Krađe na području Siska i u šumi Brezovica

Tužitelji tvrde da su osumnjičeni planirali ubojstva policajaca na ulicama i postajama diljem Belgije. Nekolicina članova skupine, od kojih su većina Belgijci, provela je neko vrijeme u Siriji.

Kako javlja belgijska televizija VTM, terorističkom ćelijom je iz Grčke koordinirao bivši borac koji se vratio iz Sirije. Dnevni list La Derniere Heure tvrdi da se radi o 27-godišnjem Belgijcu marokanskog podrijetla koji je otišao u Siriju kako bi se pridružio Islamskoj državi (IS). Belgijska policija je saznala za zavjeru nakon presretanja telofonskih razgovora između njega i brata jednog od ubijenih iz Verviersa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here