BERGMAN Prestanite na iscrpljenim zdravstvenim djelatnicima prikupljati političke poene

S ciljem zaštite digniteta zdravstvenih djelatnika, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Večeslav Bergman osvrnuo se na neosnovane kritike usmjerene na organizaciju zdravstvene skrbi u županiji i rad ispostava Doma zdravlja Zagrebačke županije, koje pojedinci koriste za prikupljanje političkih poena

79
Foto: Dražen Kopac

S ciljem zaštite digniteta zdravstvenih djelatnika, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Večeslav Bergman osvrnuo se na neosnovane kritike usmjerene na organizaciju zdravstvene skrbi u županiji i rad ispostava Doma zdravlja Zagrebačke županije, koje pojedinci koriste za prikupljanje političkih poena.

Prema podacima Hrvatske liječničke komore Hrvatskoj nedostaje 2.000 liječnika, pri čemu su određena specijalistička područja, poput pedijatrije, ginekologije, radiologije te obiteljske medicine jedna od najpogođenijih. Manjak liječnika koji je prisutan i u redovnim uvjetima rada, još je izraženiji tijekom pandemije, kad je zbog samoizolacije ili infekcije korona virusom dijelu medicinskog osoblja privremeno onemogućen redovan rad. S ovim činjenicama suočena je cijela država, ali i Zagrebačka županija koja jedina nema svoju opću bolnicu, a cijeli zdravstveni sustav organiziran je kroz osam ispostava domova zdravlja te 48 područnih ambulanti.

Nastojeći zadovoljiti realne potrebe za liječničkim kadrom, šest je puta raspisivan natječaj za ginekologe i pedijatre, pri čemu svakome od njih Zagrebačka županija osigurava brojne pogodnosti – od korištenja službenog automobila 24 sata, sufinanciranja stambenog kredita ili najma stana, sufinanciranja vrtića i slično, no manjak određenih specijalizacija i dalje je prisutan. Unatoč tome, postojeći liječnički kadar ulaže maksimalne napore kako bi građanima, u skladu s raspoloživim resursima, bila osigurana što kvalitetnija zdravstvena usluga. U određenim sredinama to podrazumijeva i rad umirovljenih liječnika.

„Problemi s kojima je suočen zdravstveni sustav na razini cijele Hrvatske nije od jučer, a njih osobito osjećaju upravo često preopterećeni zdravstveni djelatnici koji predano rade svoj posao. Žalosno je da pojedinci ovu situaciju koriste za prikupljanje političkih poena u sklopu predizborne kampanje. Banaliziranje kadrovskog deficita s kojim je suočen cjelokupan zdravstveni resor i najava brzog i lakog rješavanja ovog problema ukazuju na nerazumijevanje realnog stanja pri čemu se obezvrjeđuju brojne aktivnosti koje se provode na razini Županije, usmjerene na rješavanje ove situacije“, izjavio je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije dr. sci. Večeslav Bergman.

Upravo kako bi svim stanovnicima omogućila adekvatnu zdravstvenu skrb, Zagrebačka županija financira specijalističko usavršavanje liječnika pri čemu dio sredstava osigurava iz europskih fondova, dok se preostali dio financira iz županijskog proračuna. No treba imati na umu da specijalizacije traju minimalno šest godina te je stvarnost bitno drugačija od nerealnih predizbornih obećanja kojima se poigrava s građanima.

„Važno je naglasiti da se u Zagrebačkoj županiji svi naši specijalizanti educiraju, za što postoji i dovoljan broj mentora. Problem je što se specijalistom ne postaje preko noći, već se prolazi proces edukacije u trajanju minimalno 6 godina. Stoga, jedino što mogu zaključiti iz raznih predizbornih obećanja koje odnedavno gledamo je da oni koji ih govore ne razumiju kompleksnost situacije u državi i kako sustav funkcionira na razini države ili jednostavno svjesno obećavaju neispunjivo.“ – istaknula je predsjednica Stručnog vijeća Doma zdravlja Zagrebačke županije prof. dr. sci. Marija Vrca Botica.

Ravnatelj Bergman osvrnuo se i na nedavne prozivke gradonačelnika Jastrebarskog kojima dovodi u pitanje učinkovitost usluga ispostave Doma zdravlja u Jastrebarskom, pri čemu Zagrebačku županiju tereti za nedovoljno ulaganje u specijalističke ambulante.

„Umjesto neosnovanog kritiziranja treba istaknuti da je Zagrebačka županija u posljednje četiri godine u ispostavu u Jastrebarskom uložila više od šest milijuna kuna, dok Grad Jastrebarsko u istom razdoblju nije imao nikakvih ulaganja. S druge strane, specijalističke ambulante koje spominje gospodin Novosel, u proteklih sedam godina Grad je sufinancirao u znatno  manjem postotku od onoga kojim iste financira Dom zdravlja Zagrebačke županije“, izjavio je ravnatelj Bergman te zaključio: „Naši zdravstveni djelatnici nisu zaslužili biti predmetom predizbornog cirkusa, pogotovo u vremenima kad ulažu maksimalne napore kako bi, unatoč pandemijskim uvjetima rada, građanima omogućili adekvatnu zdravstvenu skrb. Radimo na dobrobit svih žitelja Zagrebačke županije i tako ćemo nastaviti i u budućnosti.“

Osim aktivnosti usmjerenih na zadovoljenje potreba za liječničkom kadrom, kroz energetsku obnovu Domova zdravlja Zagrebačka županija doprinosi stvaranju kvalitetnijih uvjeta za pružanje zdravstvene skrbi. Samo za obnovu domova zdravlja u Jastrebarskom, Zaprešiću i Vrbovcu izdvojeno je 10,3 milijuna kuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here