BiH danas obilježava Dan nezavisnosti; Dumbović i Kulašić uputili čestitke

207

Bosna i Hercegovina danas je, još jednom uz duboke podjele, obilježila prisjećanje na referendum kojim je prije 24 godine označen put u njenu nezavisnost i razdruživanje od bivše jugoslavenske federacije.

Dana 29. veljače i 1. ožujka 1992. u BiH je provedeno izjašnjavanje građana o pitanju “Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Na referendumu je sudjelovalo više od 64 posto upisanih birača, a njih više od 99 posto dalo je potvrdni odgovor na postavljeno pitanje. Referendum je raspisan na temelju preporuka Badinterova povjerenstva, arbitražnog tijela tadašnje međunarodne konferencije o SFRJ i bio je preduvjet međunarodnog priznanja samostalnosti BiH.
Izjašnjavanje građana u prilog samostalnosti BiH odmah je izazvalo reakciju Srpske demokratske stranke (SDS), koja je već 2. ožujka na sarajevske ulice izvela paravojne postrojbe i blokirala grad.
Unatoč tome republički parlament je 6. ožujka proglasio rezultate referenduma, a 6. travnja BiH je kao neovisnu državu priznala tadašnja Europska zajednica.
Prvi ožujka je slijedom tih činjenica proglašen praznikom koji se obilježava kao Dan nezavisnosti BiH, no i danas je to slučaj samo u Federaciji BiH, dok ga u Republici Srpskoj odlučno odbijaju prihvatiti.
Takvo stanje rezultat je činjenice da BiH nikada nakon rata nije dobila jedinstveni državni zakon o praznicima pa svaki entitet nastavlja slaviti svoje, kako je to činio i tijekom ratnog razdoblja.
Povodom Dana nezavisnosti BiH, prigodne čestitke uputili su petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje Hajrudin Kulašić.

Darinko Dumbović, gradonačelnik grada Petrinje, čestita Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine:
“Upućujem iskrene čestitke svim građanima susjedne nam Bosne i Hercegovine povodom 1. ožujka Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Na ovaj dan 1992. godine opredijelili ste se za put samostalnosti i nezavisnosti, što kao susjedi iznad svega poštujemo, i želimo vam da vas vodi k razvoju u modernu i europsku državu sretnih i zadovoljnih građana.”

Čestitku povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine upućuje Hajrudin Kulašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje: “Svim građanima susjedne Bosne i Hercegovine čestitam Dan nezavisnosti uz želju da u narednoj godini ostvare sve zacrtane želje i pridruže se članicama Europske unije.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here