BiH: Dvanaest optuženih zbog ratovanja za Islamsku državu

68

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u petak kako je podignulo optužnicu protiv dvanaest državljana te zemlje zbog zbog terorizma i sudjelovanje u oružanim sukobima na strani Islamske države (IS) na području Sirije i Iraka.

Kako se navodi u priopćenju Tužiteljstva BiH, obvaljenom u Sarajevu, optuženi se terete da su u tijekom 2013. i 2014. godine djelovali kao pripadnici zajednice radikalnih islamista-selefija koja je organizirana izvan struktura zakonite Islamske zajednice u BiH.

Pritom su promicali radikalnu islamističku ideologiju te prikupili sredstva i napustili BiH s ciljem priključenja terorističkoj organizaciji, koja je tada djelovala pod nazivom Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

VEZANE VIJESTI
U Sani se utopili nećak i stric, obojica iz obitelji osuđenog zbog terorizma

Optuženi se terete da su organizirano odlazili na područje Turske, odakle su ilegalno prelazili na teritorij Sirije, gdje su boravili više mjeseci te sudjelovali u terorističkim aktivnostima u Siriji i Iraku.

Optužene se tereti za kaznena djela organiziranja terorističke skupine i protuzakonitog pridruživanja vojnim snagama, organiziranim, obučenim, opremljenim ili mobiliziranim protivno Zakonu o obrani BiH.

Navedeno je kako je Tužiteljstvo BiH u ovom predmetu provelo višemjesečnu i detaljnu istragu u suradnji s policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, kao i partnerskim agencijama u borbi protiv terorizma iz regije i svijeta.

VEZANE VIJESTI
SLUČAJ BOMBI NA KLIPOVIMA KUKURUZA I ranije je bilo upozorenja

Tijekom aktivnosti, koje su poduzete po nalogu Tužiteljstva BiH i tijekom provedenih združenih policijskih akcija i aktivnosti s ciljem lišenja slobode i pretresa objekata koje koriste osumnjičeni, pronađeni su dokazni materijali. među kojima je oružje, bombe, streljivo i specijalistička vojna oprema, čija nabava i držanje ni pod kojim uvjetima nisu dopušteni civilima i građanima BiH.

Na popisu optuženih su Fatih Hasanović zvani Ebu Sara (24), Enes Mešić (28), Jasmin Jašarević zvani Ebu Rewaha i Japa (28), Emin Hodžić (23), Mirza Kapić (35), Salko Imamović (29), Adem Karamuja (26), Fikret Hadžić (58), Enver Lilić (38), Ibro Delić (44), Samir Hadžalić (29) i Mehmed Tutmić (57).

VEZANE VIJESTI
Majka i sin zaraženi koronavirusom pobjegli iz izolacije u Banjoj Luci

Kako je za Hinu kazao glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić, neki od optuženih su u pritvoru, dok bi se dio njih trebao braniti sa slobode.

Ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu, Tužiteljstvo BiH će krivnju optuženih dokazivati uz pomoć 25 svjedoka i vještaka te izvođenjem više od stotinu dokaznih materijala. (Hina)

 

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here