BILJANA BORZAN U SAD-u – EUROPARLAMENTARCI S AMERIČKIM PREDSTAVNICIMA O TTIP-u

932

Američki predstavnik: Pokažite mi na karti Europe gdje su Feta i Mozzarella!

Zastupnica Biljana Borzan boravi u Washingtonu kao članica službene delegacije Europskog parlamenta gdje imaju dogovoren niz sastanaka kojima je svrha razmjena mišljenja o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) između Sjedinjenih država i Europske unije.
– Prve sastanke smo imali u američkoj Agenciji za zaštitu okoliša i Ministarstvu poljoprivrede. Posebno su bile zanimljive rasprave o pesticidima, poljoprivrednoj razmjeni, zaštićenim oznakama geografskog porijekla i klimatskim promjenama. Po nekim pitanjima razlike u mišljenjima su velike. Primjerice, polazišne točke oko politika zaštite okoliša su poprilično udaljene. Kada smo raspravljali o europskom sustavu zaštićenog geografskog porijekla prehrambenih proizvoda, jedan američki predstavnik je tražio da mu pokažemo gdje to na karti Europe piše Feta ili Mozzarella – kazala je Borzan.

VEZANE VIJESTI
HNB izdao novu kovanicu od 25 kuna, evo kako izgleda i gdje ju možete kupiti

Delegaciju do petka očekuje niz sastanaka od kojih valja izdvojiti susrete s članovima Kongresa iz obje velike američke stranke, posjet Agenciji za hranu i lijekove, te američkoj gospodarskoj komori. Predviđen je i sastanak s predstavnicima nevladinih udruga kako bi se dobila i njihova perspektiva o TTIP-u.
– U Washington smo došli po odgovore i pojašnjenja jer nam je posao informirati građane o ovom važnom sporazumu. Treba imati na umu da i s američke strane postoji skepsa prema TTIP-u i zato je bitno da saznamo što oni vide kao moguće probleme. Nije ni s naše strane Atlantika sve med i mlijeko, SAD na primjer ima strože propise za medicinske proizvode i automobilsku industriju. Ne smijemo pretpostaviti da su Amerikanci automatski za TTIP – smatra Borzan.

VEZANE VIJESTI
Ne želimo biti samo statistika, već građani s jednakim šansama

Eurozastupnica SDP-a je dodala kako su ambicije s europske strane da se pregovori završe ove godine nerealne: SAD u isto vrijeme pregovara s azijskim zemljama o Transpacifičkom trgovačkom sporazumu (TPP) i temeljito važe svoje opcije. Također treba imati na umu da se 2016. održavaju izbori za nasljednika Barracka Obame na mjestu predsjednika, te da Republikanci kontroliraju oba doma Kongresa koji potvrđuje ovakve sporazume – kaže Borzan.

Pripremajući se za putovanje, Borzan je u veljači pozvala sve zainteresirane pojedince i organizacije koje zanima TTIP da joj se obrate s pitanjima i komentarima.
– Ovim putem želim zahvaliti svima koji su se uključili jer su mi ukazali na niz pitanja poput utjecaja na male poljoprivrednike, transparentnost i prava potrošača. Izuzetno sam zadovoljna odazivom iz svih dijelova Hrvatske, ali i dijaspore. Mišljenja su im različita, od poduzetnika kojeg američki propisi sprječavaju da izvozi u SAD do ekoloških organizacija koje se izričito protive sporazumu. To su sve legitimni interesi koje moramo uzeti u obzir – naglašava Borzan.

VEZANE VIJESTI
Općina Majur proslavila svoj Dan

Po povratku iz SAD, zastupnica će saznanja i dojmove s putovanja podijeliti s javnosti.
– Radi se o dokumentu koji bi mogao uvelike promijeniti globalne ekonomske odnose, ali i svakodnevne živote naše i budućih generacija. Ako se dobro ispregovara, sporazum bi mogao značajno ojačati obje ekonomije. Hoće li ga Europski parlament podržati ovisit će o tome hoće li Komisija ispoštovati obećanja koja je dala vezano uz očuvanje viših europskih standarda i vrijednosti – poručila je eurozastupnica iz Hrvatske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here