Testiranja genetskih uzoraka koja se provode u Bosni i Hercegovini trebala bi zabrinuti velik broj muškaraca u toj zemlji jer se pokazalo kako svaki peti među onima koji se takvim provjerama podvrgnu zapravo nije biološki otac djeteta kojemu je upisan kao roditelj u matičnim knjigama, prenio je u utorak sarajevski “Dnevni avaz”.

Podaci Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu i Zavoda za sudsku medicinu u Banjoj Luci dokazuju kako je je razmjerno veliki broj slučajeva u kojima analiza DNK uzoraka potvrđuje sumnje muškaraca u očinstvo.

U Sarajevu se godišnje u prosjeku obradi oko stotinu zahtjeva za utvrđivanje očinstva, a među onima koji to traže ima osoba iz svih društvenih slojeva.

VEZANE VIJESTI
TRAGEDIJA U SUSJEDSTVU U sudaru mješalice i automobila poginule žene i beba?

Bude tu običnih radnika, nastavnika, ali i nezaposlenih, poznatih i nepoznatih osoba u javnosti, no svima je zajamčena anonimnost, kazala je Jasmina Hindija-Čakar, DNK analitičar.

Tijekom 2016. godine u sarajevskom je institutu obrađeno 50 zahtjeva za DNK analizu, pri čemu je utvrđeno da svaki peti muškarac nije biološki otac djeteta.

“Imali smo dosta mučnih situacija. Događalo se da ljudi cijeli život prožive ne znajući da nisu pravi roditelji svog djeteta”, kazala je Hindija-Čakar.

U Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju rade čak i analizu DNK uzoraka preminulih osoba, opet sa zahtjevom utvrđivanja očinstva.

VEZANE VIJESTI
Na području BIH uhićena dvojica migranata

Uglavnom je riječ o slučajevima kada nastane spor oko nasljeđivanja imovine preminulih.

Još su zanimljiviji rezultati do kojih dokaze u banjolučkom Zavodu za sudsku medicinu. Branka Zorić, DNK analitičarka, kazala je kako statistika pokazuje da tamo svaka treća analiza pokazuje da osoba koja ju je zatražila zapravo nije biološki otac svog djeteta.

“Imamo slučajeva kada analizu traže i muškarci od 70 ili 80 godina”, kazala je Zorić.

Suočavanje sa sumnjama u preljub u BiH po osobi stoji 250 konvertibilnih maraka (127 eura), a ukoliko analizu “u paketu” zatraže otac, majka i dijete onda je cijena 700 KM (358 eura).

VEZANE VIJESTI
Dan neovisnosti BiH obilježen i u Petrinji

Izvjesna utjeha za muškarce u BiH je što oni nisu ni bolji ni gori od regionalnog prosjeka kada je riječ o seksualnim avanturama s vidljivim posljedicama.

Statistika pokazuje kako u Hrvatskoj također svaki peti muškarac zapravo nije otac djetetu kojemu je službeno roditelj, a u Srbiji je to slučaj kod svakog trećeg muškarca koji se podvrgne provjerama očinstva.

Izvor: Hina

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here