Bošnjaković traži Jelenićevu ostavku, Ćorić ne vidi problem

259
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković traži od glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića da odstupi sa svoje funkcije radi toga što je član masonske lože.

Bošnjaković je poručio kako članstvo u takvoj organizaciji nije zabranjeno ali kako predstavlja određeni rizik, dodavši kako nije znao da je Jelenić član masona.

– Neprihvatljivo je članstvo u ovakvoj udruzi građana, bez obzira što je ona registrirana prema zakonima. Njeno je djelovanje ipak prekriveno velom tajne, članstvo također, dakle, predstavlja određeni rizik za djelovanje glavnog državnog odvjetnika i drugih koji su članovi takvih organizacija, rekao je Bošnjaković nakon sjednice užeg kabineta Vlade.

Potvrdio je novinarima da je razgovarao s Jelenićem, kazavši da očekuje njegovu ostavku.

“Hoće li on postupiti na taj način ili ne, to je njegova osobna odluka, ukoliko ostavke ne bude mislim da će Vlada tada pokrenuti postupak”, najavio je Bošnjaković dodavši da Vlada to želi brzo riješiti.

Ustvrdio je da Vlada nije znala za Jelenićevo članstvo u masonskoj udruzi prilikom imenovanja na dužnost.

Podsjetimo, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić izjavio je kako ne razmišlja o ostavci zbog toga što je član masonske lože, pojašnjavajući kako se radi o zakonito osnovanoj udruzi koja se zalaže za boljitak u društvu.

Smatra da nije naštetio ugledu Državnog odvjetništva jer je, kako je rekao za N1, svoj posao radio “prije, za vrijeme toga i dan danas zakonito i isključivo po zakonu”.
Upitan zašto je uopće postao član masonske lože, odgovorio je da ga je prijatelj pitao da se učlani, a i imponiralo mu je što su ga zvali.

“S obzirom da je geslo da samo ugledni ljudi mogu postati članovima masonske lože, moram priznati da mi je u tom trenutku to s jedne strane imponiralo da je netko prepoznao moju stručnost, rad, profesionalno zalaganje i da na taj način mogu doprinijeti radu jedne udruge koja se zapravo zalaže za boljitak u društvu, boljitak u zajednici, počevši od obitelji, okruženja u kojem živite i u konačnici Republike hrvatske, odnosno domovine”, istaknuo je Jelenić.

Na pitanje je li mislio na to da bi se zbog mistike i tajnosti koje prate masone mogla propitivati njegova vjerodostojnost, rekao je da ne jer se radi o zakonito osnovanoj udruzi koja se bavi dozvoljenim i zakonitim radom u Hrvatskoj.

Tvrdi i da nije bilo nikakvog pogodovanja u slučaju medijske iznude liječnika Nikice Gabrića također člana masonske lože.

Što se tiče ucjene liječnika Nikice Gabrića, rekao je da je on bio žrtva.

“Da li je imao neka svoja saznanja ili ne, ali u svakom slučaju je tijekom istrage kontaktirao i mene i općinskog državnog odvjetnika i tražio da se neke stvari odrade drukčije, misleći da on može na to utjecati, ali Državno odvjetništvo, odnosno policija vodi taj dio”, rekao je.

Gabrić je za Dnevnik Nove TV sinoć rekao kako ima snimku razgovora u kojem Jelenić od njega traži “jednu uslugu”, a Jelenić je jutros pak rekao kako ne zna što se na snimci nalazi te je poručio da se nikakvih snimaka ne boji.

Jelenić je u utorak rekao da je Gabrić pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su navodno ucjenjivali liječnika tražeći od njega 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj on pripada.

Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo pokušaja iznude, zagrebačka policija privela je u petak  glavnog urednika tjednika 7Dnevno i portala dnevno.hr Marka Cigoja, njegovog zamjenika Vuka Radića i direktoricu Mariju Dekanić.

Prema neslužbenim informacijama, njih troje je proteklih tjedana ucjenjivalo oftalmologa Nikicu Gabrića, osnivača i ravnatelja Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost. Novinari su mu nudili da će povući planiranu seriju tekstova o njemu, čiji bi sadržaj za njega navodno bio kompromitirajući, ako im na adekvatan način nadoknadi ‘’troškove’’. Pritom nisu tražili konkretan novčani iznos, nego da njegova klinika i zainteresirani partneri plate oglase na odgovarajućem broju stranica u tjedniku 7Dnevno. Oglasni prostor bi navodno stajao oko 200 tisuća kuna. Gabrić ih je,  prema neslužbenim informacijama, odbio, a serija tekstova u kojoj ga nazivaju šefom masonske lože je objavljena.

Ćorić ne vidi problem

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da ne vidi ništa problematično u činjenici da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić član masonske lože.

“Bilo čija pripadnost bilo kojem udruženju u Republici Hrvatskoj, ukoliko to udruženje djeluje u skladu sa zakonom, meni osobno, u ovom konkretnom slučaju, nije nešto što je predmet propitivanja”, rekao je ministar Ćorić.

Bulj: Radi li ovdje itko za opći, a ne osobni interes?

Masoni su bili tema i u sabornici pa je tako ‘mostovac’ Miro Bulj poručio kako glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić treba dati ostavku jer kao mason “radi za interes te tajne organizacije, a ne za opći interes”, a postavio je i pitanje odgovornosti premijera koji je podržao čovjeka s masonskom iskaznicom.

„Je li moguće da u Republici Hrvatskoj državni odvjetnik ima iskaznicu masona? Postoji li itko ovdje da radi za opći interes, a da ne radi za interese tih tajnih organizacija”, upitao je Bulj tijekom slobodnog iznošenja stajališta u ime Kluba zastupnika Mosta u Saboru.

Izvor: Hina/ Portal Radio Banovine

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime