Broj žrtava u Nepalu prešao 6100, za obnovu 2 milijarde dolara

190

Broj žrtava razornog potresa u Nepalu prešao je u petak 6100, a spasioci nova tijela nalaze i šest dana nakon potresa jakosti 7.9 stupnjeva koji je uništio tu himalajsku državu s 28 milijuna stanovnika.

“Mrtvačnice su prepune, pa nam je naređeno da spaljujemo tijela odmah nakon što ih izvučemo iz ruševina”, rekao je Raman Lal, pripadnik indijske spasilačke ekipe koja radi zajedno s nepalskim snagama.

Pomoć sporo stiže do zabačenih sela u planinskim dijelovima zemlje, a nepodnošljiv smrad tijela zatrpanih pod srušenim kućama i zgradama u glavnom gradu Kathmanduu otežava povratak stanovnika kućama.

Brojni Nepalci spavaju pod otvorenim nebom od potresa u subotu. Prema podacima UN-a, uništeno je ili oštećeno 600.000 kuća.

Nepalski ministar financija Ram Sharan Mahat procijenio je da su najmanje dvije milijarde dolara potrebne za obnovu kuća, bolnica, vladinih ureda i povjesnih zgrada te je apelirao na pomoć međunarodne zajednice.

“Ovo je tek početna procjena i trebat će dosta vremena da bi izračunali prave troškove obnove”, rekao je Mahat.

U UN-u kažu da je potresom pogođeno osam milijuna ljudi, a najmanje dva milijuna će u iduća tri mjeseca trebati šatore, vodu, hranu i lijekove.

Ministarstvo unutarnjih poslova iznijelo je najnovije podatke po kojima su u potresu poginule 6124 osobe, a 13.906 ih je ozlijeđeno.(Hina)

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here