ČAŠA NAPOLA PUNA: Kako izbjeći previše alkohola?

Tjedni unos alkohola po preporuci liječnika je zapravo prilično nizak.

U zapadnoj kulturi, alkohol je vrlo teško izbjeći jer su društvena okupljanja u mnogim zemljama gotovo uvijek “podmazana” vinom ili pivom, a ako imate vrlo aktivan društveni život, to može znatno opteretiti jetru.

Tjedni unos alkohola po preporuci liječnika je zapravo prilično nizak. Preporučuju dva dana bez alkohola u tjednu. Za zdravu ženu granica je jedna standardna čaša vina dnevno (12 ml) ili ukupno pet u tjednu, a zdravom muškarcu granica su dvije standardne čaše vina dnevno ili deset tjedno, objavila je HINA. U društvu može biti teško ostati unutar tih ograničenja, ali postoje strategije koje mogu pomoći u smanjenju unosa alkohola.

“Pravilo broj jedan je polako piti”, tvrdi Michaela Goecke iz Saveznog centra za zdravstvenu edukaciju u Koelnu, koja je sudjelovala u kampanji podizanja svijesti pod nazivom “Znaj svoje granice”.

“Ako se nađete u krugu više ljudi, ispijanje pokušajte pretvoriti u igru i tako postanite najsporiji u ispijanju u toj grupi. Ako vam se ponudi novo piće, recite da ćete ga popiti kasnije, a ako budete imali sreće, potpuno će zaboraviti da su vas pitali za još jedno”, dodala je. Goecke vjeruje da mnogi ljudi koriste alkohol za gašenje žeđi, što je velika pogreška. “Mineralna voda ili voćni sok mnogo su bolja opcija”, kaže Goecke.

“U ruci uvijek trebate imati čašu vode”, dodaje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here