Nakon što je zbog prelijevanja vode preko prometnice državna cesta (D36) Sisak – Popovača bila zatvorena za sva vozila, 28. ožujka od 13 sati otvarena je za promet osobnih vozila.

Otvorenje je najavio načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Sisačko – moslavačke župnije, dožupan Roman Rosavec koji je, zajedno s predstavnicima Hrvatskih cesta, Hrvatskih voda i policije, obišao prometnicu u šumi Brezovica.

„Svih ovih dana smo pomno pratili događanja na ovoj izuzetno bitnoj prometnici za Sisačko-moslavačku županiju državnoj cesti D36. Svaki dan smo imali koordinacije i kao što smo jučer najavili, danas smo održali posljednju koordinaciju s predstavnicima Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta i s hrvatskom policijom. Obišli smo sve nekakve, ako su bile, kritične točke, dakle nije bilo nikakvih kritičnih točaka niti po pitanju ceste, niti po pitanju mosta. I sami se možete uvjeriti da nema nikakvih vidljivih oštećenja. U onaj mah kada sam ja, kao načelnik Stožera, objavio da postoje određena oštećenje, to je bila informacije koju smo u datom momentu imali od Hrvatskih cesta. Na našu sreću i na naše zadovoljstvo nije bilo ničega što bi ugrozilo mogućnost da se cesta danas otvori pa stoga najavljujem da će danas od 13 sati biti pušten promet za osobna vozila nosivosti do pet tona“, kazao je Rosavec.

VEZANE VIJESTI
Od tehničkog pregleda do uporabne dozvole i završetka nove OŠ u Popovači

 

Zbog aktivnosti Hrvatskih voda, čiji će djelatnici uklonijati zečje nasipe, promet će se u početku propuštati jednosmjerno, uz prometnu signalizaciju. Rosavec se osvrnuo i na prozivke koje su upućivane kad se odlučilo cestu štititi zečjim nasipima, kao i na informacije da su iz tog razloga na ceti i mostu u Brezovcici nastala oštećenja.

„Zašto smo se odlučili za takav potez? Mnogi su prozivali, pa i gradonačelnica grada Siska koja je slala otvorena pitanja tko će platiti nečiju glupost, odnosno glupost župana i dožupana. Ja ne smatram da je ikakva glupost učinjena, već smo učinili ono što bi velik dio pučanstva i sisačkog, a naročito moslavačkog učinio. Ovo je izuzetno  bitna prometnica za funkcioniranje normalnog život.  Naša glavna vodilja je bila uprava ta da se omogući cestovni promet barem za osobna vozila. Nisu niti Roman Rosavec, niti Ivo Žinić donijeli odluku da se to ide to raditi, već je to rađeno u punoj sinkronizaciji čitavog susatva, u dogovoru s relevantnim službama, s predstavnicima Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda.

VEZANE VIJESTI
Potvrđen novozaraženi u Sisačko-moslavačkoj županiji

Da smo imalo olakotne okolnosti i da po prvi puta u povijesti ovdje nije zabilježen takav vodostaj, dakle nekih četrdesetak centimetara više nego obično, ovdje bi ovo izdražo i mogli bismo cijelo vrijeme imati prometnicu prohodnu za osobna vozila. Međutim, kada se razina lijeve i desne strane u šumi Brezovica izjednačio, više nismo imali mogućnosti braniti prometnic. Sve te dezinformacije, laži, lažno uzbunjivanje ljudi, mislim da nije bilo potrebno. Mi, u određenom trentku, kada je voda na prometnici bila i do 30 centimetara, nismo mogli znati postoji li ispod ili ne postoji nekakvo oštećenje. Dakle, netko je smjerano išao raditi i širiti nekakve dezinformacije za što zaista nije bilo potrebe“, ustvrdio je Rosavec.

VEZANE VIJESTI
Radni sastanak u Glini povodom obilježavanja proslave 5. kolovoza

Dodao je da će kroz nekoliko dana, kada se stvore svi potrebni uvjeti, prometnicom moći prometovati i teretna vozila. Rosavec je na kraju izrazio zadovoljstvo radom čitavog Stožera, svih službi na terenu, a naročito je pohvalio pomoć Hrvatske vojske koja je dala veliki obol u obrani od poplava na području čitave Županije.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here