Cijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina

122

Cijene hrane poskočile su u studenome na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u više od dvije godine, potaknute poskupljenjem biljnih ulja i mesa, izvijestila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO-v indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u studenome 2,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 177,2 boda. To je njegova najviša vrijednost u više od dvije godine.

U odnosu na prošlogodišnji studeni cijene su više 9,5 posto.

Najviše su u prošlom mjesecu porasle cijene biljnih ulja, za 10,4 posto. Glavni je razlog skok cijena palminog ulja, potaknut snažnom uvoznom potražnjom, većom potrošnjom u proizvodnji biodizela i očekivanjima mogućih manjkova u idućoj godini.

Značajno su porasle i cijene mesa, za 4,6 posto u odnosu na listopad, najviše u više od 10 godina. Najviše su pritom poskupjele govedina i ovčetina, također zbog snažne uvozne potražnje, posebno iz Kine uoči praznika.

Poskupio je i šećer, 1,8 posto, zbog učestalih naznaka da će potrošnja u idućoj godini nadmašiti proizvodnju, zakočenu pogoršanim uvjetima uzgoja na Tajlandu, u Indiji, Francuskoj i SAD-u.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda bile su gotovo nepromijenjene u odnosu na listopad, poduprte sezonski uvjetovanom manjom proizvodnjom mlijeka u Europi i stabilnom globalnom potražnjom.

Pale su samo cijene žitarica, za 1,2 posto, u uvjetima žestoke konkurencije vodećih proizvođača i izvoznika pšenice.

Očekuje se rekordna proizvodnja žitarica

FAO je u odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica povisio procjenu ovogodišnje proizvodnje žitarica, na rekordnih 2,714 milijardi tona. To bi predstavljalo povećanje za 2,1 posto u odnosu na prošlu godinu.

Procjena je podignuta zbog neočekivano dobrog uroda žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, poput kukuruza, u Kini, Ruskoj Federaciji i Ukrajini. U FAO-u procjenjuju da će u svijetu ove godine biti proizvedene 1,433 milijarde tona.

Zbog podignute procjene za Europsku uniju, povišena je i procjena ovogodišnje proizvodnje pšenice, na 766,4 milijuna tona. To bi predstavljalo povećanje za 4,8 posto u odnosu na prošlu godinu.

Proizvodnja riže trebala bi se zadržati na prošlogodišnjoj razini i iznositi 515 milijuna tona.

U sezoni 2019/2020. potrošnja žitarica trebala bi neznatno porasti, na 2,709 milijardi tona.

Zalihe bi na završetku sezone iduće godine trebale iznositi 863 milijuna tona i time jamčiti solidnu opskrbu, napominju u FAO-u..

Globalna trgovina žitaricama trebala bi porasti 1,1 posto u odnosu na prethodnu sezonu, na 416 milijuna tona.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime