Cilj je povećati naknade za dopust za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju

Inicijativa da se naknada sa 2.300 kuna poveća na 4.000 kuna

200
Foto: Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u Banskim dvorima primio čelnice Udruge Sjena i Građanske inicijative roditelja djece s teškoćama u razvoju. Građanska inicijativa roditelja djece s teškoćama u razvoju u svojoj inicijativi zahtjeva poboljšanje statusa roditelja djece sa težim teškoćama u razvoju koji koriste dopust za njegu djeteta, među njima i povećanje novčane naknade za dopust za njegu na minimalno četiri tisuće kuna.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić izjavila je nakon sastanka kako se razgovaralo naknadi koja se odnosi na dopust roditelja djece s teškim smetnjama u razvoju do osme  godine života te o inicijativi da se naknada sa sadašnjih 2.300 kuna poveća na 4.000 kuna.

Podsjetila je da se u ovom trenutku Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama usklađuje s direktivom u kojoj se usklađuje obiteljski i poslovni život a zakon ide u cjelovitu izmjenu.

Josić je rekla kako su razgovarali o nizu otvorenih pitanja koje roditelje muče u ovom trenutku, a to su uglavnom međuresorna pitanja, iz zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi pa je najavila da će se za dva tjedna održati sastanak s većim brojem resora.

Foto: Vlada RH

Izgradnja oko 495 vrtića

Upitana o problemu neupisane djece u dječje vrtiće, Josić je kazala kako o tome trebaju voditi brigu lokalne samouprave kao osnivači predškolskih ustanova. Podsjetila je i da su u zadnje četiri godine u tu djelatnost uložili sredstva u izgradnju oko 495 vrtića, a ulaže se i u izgradnju predškolskih ustanova kako bi se što veći broj djece mogao upisati.

Iznijela je i podatak da su prije četiri godine krenuli sa oko 50 posto djece koja su uključena u predškolski odgoj i obrazovanje, a sada ih je oko 15 posto. Naglasila je da se taj postotak djece poveća iznad 95 posto. Kroz natječaje za razvoj i održavanje predškolske djelatnosti i ove se godine pomagalo općine od prve do četvrte kategorije razvijenosti koje imaju problem sa sufinanciranjem predškolskog odgoja, rekla je.

Predsjednica Udruge Sjena Suzana Rešetar izjavila je da su od premijera Plenkovića dobili razumijevanje za njihove problem.

Izvor: Hina/Vlada

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime