ĆORIĆ Dođe li do eskalacije cijena goriva, Vlada će reagirati

Komentirao je i skladištenje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

599

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je kako će Vlada reagirati dođe li do značajnije eskalacije cijena goriva, no kako treba pričekati kraj tjedna.

“Ono o čemu će ovisiti naše daljnje postupanje su cijene tijekom ovog tjedna na mediteranskom odnosno globalnom tržištu. Ovaj tjedan će biti referentan za određivanje cijena od sljedećeg utorka. U ovom trenutku kao što vidite ne poduzimamo ništa, međutim ako dođe do značajnije eskalacije Vlada je do sada reagirala i reagirat će i ubuduće”, kazao je Ćorić odgovarajući na pitanja novinara.

“Pričekat ćemo kraj tjedna pa ćemo biti pametniji po pitanju sljedećeg utorka i prosjeka koji će generirati razinu cijena”, rekao je upitan hoće li Vlada reagirati već ovoga tjedna.

Ovisno o kretanjima ovog tjedna će se promišljati odluke za sljedeći, rekao je.

Cijene naftnih derivata na benzinskim postajama u Hrvatskoj od utorka su povećane, i to od dvije do tri lipe za osnovni dizel te od 18 do 28 lipa za osnovni eurosuper, što je posljedica rasta cijena nafte na svjetskom tržištu. Tražilica najjeftinijih goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokazuje da cijena benzinskog goriva eurosuper 95 jutros najčešće iznosi 11,10 kuna po litri, što je 18 lipa više od prošlotjedne cijene.  S druge strane, osnovni dizel stoji 11 kuna, što je dvije do tri lipe više nego prošli tjedan.

Nema plana B za Trgovsku goru

Vezano uz skladištenju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, zbog čega primjedbe imaju u BiH, Ćorić je kazao kako je to bila jedna od tema jučerašnjeg sastanka s ministrima iz BiH.

Republika Hrvatska je, kako je rekao, u proteklom razdoblju iskoračila prema bosanskohercegovačkoj strani koja je formirala stručni tim kojem je dana na uvid sva dokumentacija po pitanju izgradnje skladišta nuklearnog, odnosno srednje i nisko radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac.

“Usuglasili smo se da ćemo nastaviti komunikaciju na ekspertnoj razini i otvoriti mogućnost da BiH stručnjaci dodatno dobiju uvide u neke od naših nalaza i istraživanja. Mi s tim nemamo nikakav problem”, istaknuo je te dodao kako je hrvatska pozicija prema procesu izgradnje i svemu što joj komunicira BiH strana vrlo jasna.

“Mi ćemo se na lokaciji Trgovska gora voditi najvišim ekološkim, okolišnim i sigurnosnim standardima. Ne zbog 250 tisuća građana s druge strane granice, već poglavito zbog naših građana, a samim time i zbog naših susjeda i prijatelja s druge strane granice. Ne dolazi u obzir da na bilo koji način ovaj proces bude kompromitiran i u tom kontekstu smo potpuno otvoreni za komunikaciju s BiH stranom”, rekao je Ćorić.

“Ne postoji plan B, želimo na sigurnoj lokaciji uz najviše standarde izgraditi objekt koji će služiti ne samo za skladištenje otpada iz Krškog, već za čitav niz frakcija tog otpada koje se nalaze širom teritorija RH”, poručio je.

Ćorića su novinari pitali i brine li ga inflacija i moguće poskupljenje energenata.

Rekao je kako uslijed porasta cijena energenata koji su najčešće jedan od uzroka tzv. troškovne inflacije rastu troškovi u proizvodnji čitavog niza dobara i usluga te kako se može očekivati da će u sljedećih mjesec ili dva prosječna godišnja razina inflacije i dalje rasti.
To je neminovno, ne samo u Hrvatskoj nego na razini EU, kazao je.

“Očekujem i da će se energetski moment na neki način ispuhati u narednim mjesecima, s proljećem 2022. tako da vjerujem da će 2022. donijeti nešto nižu stopu inflacije nego 2021”, kazao je te dodao kako je to očekivanje koje prije svega kao pretpostavku uzima smirivanje tenzija na energetskom tržištu.

 

Izvor: Hina/Vlada  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime