Covid potvrda bit će uvjet za potpore tvrtkama

Ako zaposlenici nisu cijepljeni, država neće plaćati testiranje, a upitno je hoće li i poslodavac

201

Tko se ne želi cijepiti, a nije prebolio koronu, morat će se testirati da bi njegov poslodavac mogao dobiti državne potpore za očuvanje radnih mjesta.

Uz pad prihoda veći od 40 posto, cijepljenje će biti jedan od kriterija za korištenje državnih potpora od srpnja, ali ne i eliminacijski faktor. Potpore se kreću od dvije do četiri tisuće kuna po radniku, a u mjesecu lipnju državni novac dobilo je 36 tisuće poslodavaca za 110 tisuća zaposlenih.

Primatelji potpora ubuduće će morati zadovoljiti i jedan od kriterija po kojemu se izdaje EU covid putovnica, u kojima je cijepljenje jedan od najsigurnijih uvjeta za slobodu kretanja, no nije i jedini. Zeleno svjetlo za putovanje unutar EU i boravak u zatvorenim prostorima ili na nekim skupovima je i preboljenje virusa te testiranje.

Širenje kriterija na sve tri skupine građana pokazuje da je vlada popustila kritikama te da neće inzistirati na cijepljenju kao osnovnom uvjetu za državnu pomoć, ali jasno je da se sve ovo čini da bi se što više radnika cijepilo.

Stvari su manje-više jasne i kod građana koji su preboljeli covid i imaju dokaz za to. Na one koji se ne žele cijepiti prebačen je financijski teret dokazivanja da nisu zarazni za svoju okolinu. Ovisno o vrsti testa, covid putovnice za testirane mogu trajati najdulje tri dana.

Hoće li se necijepljeni radnici, primatelji državnih potpora, morati testirati deset puta u mjesecu da bi zadržali tu potporu? Po striktnom tumačenju kriterija morali bi, no ministar rada Josip Aladrović predstavio je jučer svoj plan socijalnim partnerima te se o njemu raspravljalo cijelo popodne.

Država neće plaćati takav test, upitno je hoće li to činiti i poslodavac pa proilazi da je trošak prebačen na radnika koji se ne želi cijepiti. Ako bi testirao svaki treći dan u mjesecu, to znači da bi sav novac koji će država isplatiti za njegovu plaću necijepljeni radnik trebao dati za testiranje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime