U povodu sedme obljetnice smrti Đure Brodarca, prvog sisačko-moslavačkog župana, koji je preminuo 13. srpnja 2011. godine, na njegovom su grobu na sisačkom Gradskom groblju Viktorovac položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Uz obitelj pokojnog Đure Brodarca, vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije koje je predvodio župan Ivo Žinić, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, izaslanstvo Grada Petrinje te Općina Lekenik i Martinska Ves, gradskog i županijskog HDZ-a, stranačke kolege, policija, prijatelji i udruge proistekle iz Domovinskog rata. Župan Ivo Žinić je istaknuo kako je Brodarac, osim što je bio prvi župan Sisačko-moslavačke županije, bio i čovjek koji je dao veliki doprinos u Domovinskom ratu, u obrani grada Siska i u oslobađanju ovog kraja. 1993. godine s osnutkom županija postaje prvi župan Sisačko-moslavačke županije i u tim ratnim godinama, uz brigu o obrani, vodi brigu i o stvaranju kvalitetnijih uvjeta života na području naše županije, podsjetio je župan Žinić.

„Još uvijek su živa sjećanja na tog čovjeka koji je prvi ovdje, u ovom gradu Sisku,  zajedno s braniteljima stao u obranu svoje Hrvatske. Bio je jedna od osoba koji je u to vrijeme bio ključan u obrani, ali i u političkim promišljanjima pa je prije 25 godina, tada kada su nastale županije, prvi izabran za župana i vodio je Županiju sve do 2005. godine. Vodio ju je u onom najtežem trenutku, u ratno vrijeme, kada je pola županije bilo okupirano, a kasnije, u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja oslobođeno i kada je trebalo revitalizirati život na tim područjima“, rekao je Žinić te dodao kako je tijekom Domovinskog rata imao prilike surađivati s Brodarcem koji ga je i imenovao prvim zapovjednikom Samostalne čete Glina.

„To su bili trenuci kada smo zajednički stvarali obranu ovog područja, a kasnije oslobađali te kroz obnovu života na ovim prostorima pokušali stvoriti kvalitetnije uvjete za život. Nažalost, Đuro Brodarac, koji je rukovodio određenim aktivnostima,  nepravedno je zatvoren i u tim trenucima, budući da je imao i određene zdravstvene tegobe, umire u zatvoru. To je ona nepravda koja je učinjena ovom čovjeku koji je sebe cijeloga stavio na raspolaganje za obranu i kasnije za obnovu, za evo stvaranje kvalitetnijeg života. Danas, sedam godina nakon njegove smrti, a uoči najvećeg uspjeha nogometa u Hrvatskoj, kada očekujemo da će Hrvatska postati prvak svijeta, u što sam uvjeren,  vjerujem da bi i Đuro Brodarac vjerovao, jer je on bio dugogodišnji član Izvršnog odbora, kratko čak i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, čovjek koji je bio zaljubljen u nogomet i u Hrvatsku, da je živ imao bi se prilike čemu veseliti. Neka i u nedjelju ova pobjeda Hrvatske bude u čast njemu, svim braniteljima, ali i cijeloj Hrvatskoj!“, poručio je Žinić.

Dodajmo kako je prigodnu molitvu na grobu Đure Brodarca predvodio katedralni župnik preč. Marko Karača, dok je Svetu misu u Katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku služio sisački biskup Vlado Košić.

 

 

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here