Dan hrvatskih branitelja Sisačko – moslavačke županije

Počast je odana polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na sisačkom groblju Viktorovac te kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana u Sisku

376

Skromnije no prijašnjih godina zbog situacije s koronavirusom, 18. listopada obilježen je Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije.

Počast je odana polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na sisačkom groblju Viktorovac te kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana u Sisku. Počast su odale obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko – moslavačke županije, izaslanstvo Sisačko – moslavačke županije koje je predvodio župan Ivo Žinić te izaslanstvo Grada Siska.

Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije donijela je 2007. godine Odluku kojom se kao Dan hrvatskih branitelja utvrđuje 18. listopada. Toga je dana 1991. godine, na potezu Farkašić – Vratečko – Slana, izvedena pobjedonosna akcija Hrvatske vojske, jedna od strateški najznačajnijih na ovome i području cijele Hrvatske.

Čestitajući Dan hrvatskih branitelja Sisačko – moslavačke županije župan Žinić je ustvrdio kako je ta bitka bila prekretnica u Domovinskom ratu.

„Ovo je 14. obilježavanje Dana hrvatskih branitelja. 18. listopada 1991. godine odigrala se jedna od najvećih bitaka na ovom prostoru u početku Domovinskog rata gdje je prvi put zaustavljen napredak neprijateljske srbo-četničke vojske u Novom Farkašiću. Bitka za Novi Farkašić je doista bila prekretnica u 1991. godini kada su prvi puta zaustavljeni neprijatelji, a nakon te bitke, u akciji oslobađanja gotovo 200 kilometara prostora preko rijeke Kupe, od Novog Farkašića, preko Vratečkog do Slane, zauzeti su novi položaji i učvršćena je crta obrane koja je tada, u operativnoj grupi za Sisak i Baniju, bila duga 156 kilometara“.

Dan hrvatskih branitelja Sisačko – moslavačke županije veliki je dan za branitelje kojih je u županiji u Domovinskom ratu  bilo više od 20 tisuća u 40-tak različitih postrojbi, dodao je župan prisjetivši se i poimence onih najistaknutijih.

„General Janka Bobetko, koji je bio i zapovjednik Glavnog stožera Hrvatske vojske. Tu je bio i pokojni Đuro Brodarac, kao načelnik Policijske uprave, kasnije i prvi župan. Moram se sjetiti naših poginulih zapovjednika Hrvatske vojske, Marijana Celjaka koji je poginuo na samom početku Domovinskog rata, Stjepan Grgca i Predraga Matanovića, kao i 562 hrvatska branitelja koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu. Veliki je broj i stradalih civila, gotovo 1600 civilnih žrtava na ovom području je velika žrtva za Hrvatsku. Danas obilježavamo ovaj dan na ovaj način, puno skromnije nego prije i nadamo se da ćemo i ovu bitku dobiti kao što smo dobili Domovinski rat“.

Dodajmo kako su zajedničku molitvu kod Središnjeg križa predvodili glavnim imam Medžlisa islamske zajednice Sisak Alem ef. Crnkić te vlč. Ivan Grbešić, župnik sisačke Župe Pohoda Blažene Djevice Marije.

Počast je nakon Sisak odana i kod spomen obilježja u Novom Farkašiću.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime