Dan jedinstvenog europskog broja 112 i 10. obljetnica primjene u Hrvatskoj

300

Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 i deseta obljetnica primjene broja 112 u Republici Hrvatskoj obilježen je danas prigodnom svečanošću u Zagrebu, na kojoj su istaknutim službama, institucijama i pojedincima uručene zahvale i pohvale, a predstavljena je i prigodna poštanska marka izdana tim povodom.

Jedinstveni broj 112 uveden je u Hrvatsku 11. veljače 2005., čime se Hrvatska pridružila jedinstvenom europskom projektu omogućavanja dojavljivanja nesreća i potreba za djelovanjem žurnih službi na jedinstveni broj 112.

Sustav 112 sastoji se od 20 županijskih centara koji zaprimaju hitne pozive i Državnog centra za zaštitu i spašavanje (DCZS) s glavnom zadaćom djelovanja u slučaju katastrofa, velikih nesreća i drugih značajnih izvanrednih događaja.

U proteklih deset godina od uvođenja broja 112 do kraja prošle godine, na broj 112 zaprimljeno je ukupno više od 20,6 milijuna poziva, na temelju kojih je odrađeno više od 20 milijuna intervencija.

VEZANE VIJESTI
Pronađeno tijelo nestalog muškarca iz Topuskog

Na temelju istraživanja, provedenog na traženje Europske komisije, s pitanjem koji biste broj zvali za pomoć u nesreći u vašoj državi, gotovo 80 posto ispitanih u Hrvatskoj odgovorilo je 112, dok je prosjek u EU 58 posto, što pokazuje visoku svjesnost hrvatskih građana, rečeno je na skupu.

Načelnik Državnog komunikacijskog informacijskog sustava, Davor Spevec, govoreći o nastanku, reorganizaciji i razvoju sustava istaknuo je kako je stvoren sustav kojim se jednim pozivom može pokrenuti akcija traganja i spašavanja, hitnog medicinskog prijevoza i drugih žurnih intervencija, a pozivi se zaprimaju na hrvatskom i još pet stranih jezika.

VEZANE VIJESTI
50 tisuća kuna vrijedna nova oprema službama iz sustava zaštite i spašavanja

Spevec je zahvalio pripadnicima policije, Oružanih snaga i vatrogascima, HGSS-u i drugim žurnim službama te njihovim djelatnicima koji odgovorno, stručno i marljivo obavljaju svoj posao.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanja (DUZS) Jadran Perinić, osvrćući se na učinjeno u proteklih deset godina naglasio je kako ohrabruju postignuti rezultati i sve veća prepoznatljivost njihova rada u integraciji žurnih službi te koordinaciji i usmjeravanju aktivnosti u potragama i spašavanju unesrećenih.

Očekuje da će skoro donošenje novog zakonodavnog okvira omogućiti još učinkovitiji rad.

Podsjetio je da DCZS sudjeluje i u brojnim aktivnostima i humanitarnim akcijama u zemlji i inozemstvu.

Za osobiti doprinos uručene su zahvalnice Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Sisačko-moslavačke županije, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS), Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedno operativnom središtu Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Zapovjednom centru 112 te Državnom centru za zaštitu i spašavanje.

VEZANE VIJESTI
Godine 2019. zadnji puta pomičemo kazaljke sata

Posebno priznanje za iskazanu snalažljivost i informiranost dobio je dječak Riccardo Tavolacci koji je zatražio pomoć DUZS-a nakon što ga je djed doveo na likovnu radionicu i otišao, ali je ona bila otkazana, pa se dječak prepušten sam sebi morao nekako snaći. Hodajući ulicom vidio je znak DUZS i obratio se njegovim djelatnicima za pomoć pa su oni telefonom pozvali njegovu majku koja je došla po njega.

Istaknutim pripadnicima DUZS-a uručene su pohvalnice, a u ime svih prigodnim riječima zahvalio je zamjenik zapovjednika Zapovjedno operativnog središta brigadni general Ivan Jurić.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here