Tridesetak poduzetnika koji posluju na području Općine Lekenik imalo se prilike danas na Danu poduzetništva upoznati s mjerama koje Općina poduzima kako bi svojim poduzetnicima olakšala poslovanje.

“Najvažnija mjera kojom poduzetnicima olakšavamo poslovanje je minimalna komunalna naknada, naime, u prosjeku i u odnosu na gradove koji su u našem okruženju mi smo tu tri puta niži, ali isto tako s novom Odlukom ćemo ići s iznosom od jedne do tri kune za komunalni doprinos, tako da on zaista bude minimalan kod izdavanja građevinske dozvole. Naravno, ići ćemo, kao i do sada, na poticanje deficitarnih zanimanja u suradnji sa Obrtničkom školom u Sisku, a bit će i dodatnih mjera koje su vezane uz zapošljavanje, a koje ćemo napraviti u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje”, poručio je načelnik Općine Lekenik Ivica Perović.

Poduzetnici su razgovarali i o modelima i mogućnostima financiranja projekata iz EU fondova i vlastitih sredstava, ishođenju potrebne dokumentacije i upoznavanje poduzetnika i institucija te razvoju poduzetništva na području Općine Lekenik. 

Upravo je razvoj poduzetništva, ističe župan Ivo Žinić jedna od strateških razvojnih smjernica kako Općine Lekenik, tako i cjelokupne Sisačko-moslavačke županije:

“Jedna od dobrih linija Sisačko-moslavačke županije je subvencioniranje kamate poduzetničkim kreditima i te kamate su sada na razini od gotovo 0,5% – 1%. Ukupna izdvajanja za poticanje poduzetništva u Županiji su deset i pol milijuna kuna kroz razne mjere koje su vrlo bitne za opstanak malih poduzetnika i obrtnika koji bi bez tih mjera vjerojatno u prijašnjim godinama zatvoriti svoje obrte. Ovi susreti su jako važni i danas sam došao kako bi zajedno sa poduzetnicima i lokalnom samoupravom vidio koje su to još mogućnosti kojima bismo značajnije poduprli poduzetnike. Osobno vidim veliku mogućnost za povlačenje određenih sredstva iz fondova Europske unije. Moram istaknuti kako je Lekenik vrlo dobra pozicija za pokretanje poduzetništva, posebice Poduzetnička zona Marof. Pozivam stoga sve poduzetnike sa područja naše županije, ali i izvan nje da dođu u Lekenik, zona je izvrsna za početak poslovanja, puno povoljnija, puno su jeftinije parcele, puno jeftiniji su prostori, i što je najvažnije- ima kvalificirane radne snage”, poručio je župan Žinić te zaključio kako su poduzetnici važna karika u očuvanju opstojnosti života zajednice jer su upravo oni ti koji pune proračun i otvaraju radna mjesta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here