Danas na Vladi : Porezna uprava uključena u oprost duga, izmjene o zakonu o POS-u

58

Vlada je u četvrtak donijela odluku o uključivanju Porezne uprave u mjere za ublažavanje financijskih poteškoća dijela građana, u Sabor je poslala izmjene zakona o poticajnoj stanogradnji (POS) kojima predlaže smanjenje kamata na kredite iz sustava POS-a i uvođenje mogućnosti najma POS-ovih stanova a Uredu predsjednika na upravljanje dala rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici.

Odluka o uključivanju Porezne uprave u mjere za ublažavanje financijskih poteškoća dijela građana slijedi iz ranije odluke od 15. siječnja i sporazuma o otpisu dugova najugroženijih građana s bankama, teleoperaterima, javnim poduzećima i gradovima.

Ministarstvo financija – Porezna uprava, prema današnjoj odluci, pristupa tom sporazumu o oprostu duga i to do 25 tisuća kuna na dan 30. rujna 2014. godine, pri čemu iznos duga uključuje glavnicu i sve troškove, a ne uključuje kamate na evidentirani iznos duga.

U strukturi poreznih dužnika, prema podacima Fine iz prošle godine više od 52 tisuće građana bilo je pod ovrhom zbog duga manjeg od dvije tisuće kuna kojega zbog gubitka posla ili zatvaranja obrta nisu mogli platiti.

Ministar financija Boris Lalovac uoči sjednice kazao je da oprost poreznih dugova kreće te da Porezna uprava na tome već radi kako bi se utvrdilo koliko je takvih građana i koliki su im dugovi. “Evo danas na sjednici Vlade krećemo sa socijalno ugroženim građanima do 25 tisuća kuna, znači kategorija A”, izjavio je Lalovac odgovarajući na upit novinara. Kako je istaknuo, Porezna Uprava kreće s tim aktivnostima odmah.

“Znači, danas je sporazum i provedbene aktivnosti. Porezna uprava već na tom radi, analiziramo da vidimo koji je to broj građana i koliki su to dugovi”, rekao je Lalovac. Na upit kad će pripremiti amandman na izmjene Zakona o kreditnim institucijama kojim bi se unijela odredba da će se tečaj švicarskog franka od 6,39 kuna primjenjivati i na kredite obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) i obrtnika, ministar Lalovac rekao je da je amandman u pripremi.

VEZANE VIJESTI
Još uvijek veliki broj neizdanih računa

Također, ministar Lalovac istaknuo je da će se nakon sjednice Vlade naći s guvernerom Borisom Vujčićem, kako bi počeli pripremati cjelovito rješenje za kreditne dužnike u švicarcima i eurima. Napomenuo je i da su svi kooperativni te da je ovo najviše problem banaka. “Ozbiljno su ga shvatili, žele pomoći i mislim da možemo naći zajedničko rješenje”, ustvrdio je ministar Lalovac.

Smanjenje kamata i uvođenje najma stanova POS-a

Vlada je u Sabor poslala izmjene Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji (POS) kojima predlaže smanjenje kamata na kredite iz sustava POS-a i uvođenje mogućnosti najma POS-ovih stanova.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš na sjednici je izvijestila kako se predlaže da se kamatna stopa za sredstva koja su bila na poček i koja je sada dva posto, smanji na jedan posto, a kamatna stopa gdje država angažira svoja sredstva s pet na tri posto.

Za stan od 60 četvornih metara to po njezinim riječima znači uštedu od 15 tisuća eura u odnosu na komercijalni kredit. Druga izmjena tog zakona vezana je uz najam odnosno uvođenje mogućnosti najma dijela stanova POS-a. Iznos najma će, kaže Mrak Taritaš, za građane biti prihvatljiv.

Rezidencija u Visokoj dana na upravljanje Uredu predsjednika

Vlada je na sjednici Uredu predsjednika Republike na upravljanje dala rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici u koji je preseljenje svoga ureda najavila novoizabrana predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

VEZANE VIJESTI
Milanović uklonio biste s Pantovčaka, slažu li se ostali političari s tom odlukom?

Ovom se odlukom, temeljem prijedloga Državnoga ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) daje nekretnina u Visokoj, kojom je upravljao Ured za rezidencijalne potrebe, na upravljanje Uredu predsjednika Republike i taj objekt više neće biti objekt u vlasništvu Republike Hrvatske, kratko je objasnio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Vlada je tako i formalno potvrdila svoju najavu, odnosno najavu premijera Zorana Milanovića od prije dva tjedna da će izabranoj predsjednici Grabar-Kitarović izaći u susret u njezinoj želji da Ured ima u Visokoj, a ne kao prijašnji predsjednici Hrvatske na Pantovčaku. Izabrana predsjednica Grabar-Kitarović najavila je preseljenje ocjenjujući da su troškovi na Pantovčaku preveliki, a rezidencija u Visokoj primjerena za poslove Ureda predsjednika.

U javnosti su se, nakon najave preseljenja postavila pitanja sigurnosne procjene kao i troškova prenamjene rezidencije. Ostojić je novinarima prije sjednice Vlade kazao kako što se sigurnosnih razloga tiče, za preseljenje u rezidenciju u Visokoj nema prepreka jer je riječ o štićenom objektu. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić procjenjuje da bi radovi na rezidenciji mogli trajati najmanje osam mjeseci budući da se radi o spomeničkoj baštini.

Država i AZM nagodili se o međusobnim potraživanjima

Vlada je u četvrtak prihvatila mišljenje i odobrila prijedlog Državnog odvjetništva za sklapanje nagodbe između Republike Hrvatske i Autoceste Zagreb – Macelj (AZM), tako da RH priznaje AZM-u obvezu od 69 milijuna kuna i uplati je do 31. siječnja 2015. godine, a da AZM istovremeno plati državi 7,2 milijuna eura.

VEZANE VIJESTI
Prvi rezultati predsjedničkih izbora

AZM će ujedno prema nagodbi povući tužbu podnesenu protiv Republike Hrvatske pred ad hoc arbitražnim sudom i odreći se tužbenog zahtjeva.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić kaže da se radi o još jednom “kosturu iz ormara” i to iz 2008. godine, kada je Porezna uprava ovršila AZM, ali suprotno koncesijskom ugovoru, pa je ukupan iznos koji AZM u arbitraži potražuje od države od 2008. do sada dostigao 87 milijuna kuna. Stoga se država nagodila na 69 milijuna kuna koje će sutra isplatiti AZM-u iz proračunske pričuve. S druge strane i država ima potraživanja od AZM-a koja su bila blokirana jer ih banke do okončanja spora nisu htjele “pustiti u proračun”, i to u iznosu 7,2 milijuna eura (oko 55 milijuna kuna).

Kako koncesijskim ugovorom nije moguć prijeboj, za sutra je dogovorena uplata države AZM-u i obratno, rekao je Hajdaš Dončić.

Za željeznicu milijarda kuna kredita

Vlada je prihvatila Nacrt projekta održivog razvoja hrvatskog željezničkog sektora kojim se predviđa zajam od jedne milijarde kuna koji bi trebao poslužiti optimiranju broja zaposlenih i tehnološkoj obnovi željeznice.

Procijenjena vrijednost projekta iznosi jednu milijardu kuna, a planira se financirati zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Korisnici zajma biti će društva HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo, a njegovim sredstvima financirat će se otpremnine za višak zaposlenih u tim društvima i investicije potrebne za osiguranje održivog poslovanja i konkurentnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here