Danas ponovno rekord: Stožer objavio koje mjere se uvode i pooštravaju

336
05.11.2021., Zagreb - Razmatra se uvodjenje covid potvrde za ulazak u kafice i restorane.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata koronavirusom zaraženo 6932 osoba, što je novi rekord, a njih 36 je umrlo, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

To je najveći broj novooboljelih u jednom danu nakon što ih je jučer evidentirano bilo 6310.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 28.541. Među njima je 1711 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 231 pacijent, a u samoizolaciji su trenutno 26.362 osobe.

Ključna su tri smjera koja se nastoje postići kako bi se usporilo širenje korone su postići što veću procijepljenost, uvesti ograničenja za okupljanja, a ova mjera stupa na snagu već sutra, čime se zabranjuje održavanje svih okupljanja  u zatvorenim prostorima za sve više od 50 osoba, te uvesti što veću sigurnost za neke poslove.

Najavio je da će se zbog toga uvesti nove epidemiološke mjere, od sutra se ograničavaju okupljanja, a od 15. studenog širi upotreba Covid potvrda.

Tako će potvrda o cijepljenju, preboljenju i negativan test od sredine studenog biti obavezna za sve zaposlenike državnih i javnih službi, kao i za građane koji će se koristiti njihovim uslugama i dolaziti u njihove prostore.

Iz Stožera su najavili da će se u još širu upotrebu Covid potvrda ići također od sredine studenog, ukoliko brojke novozaraženih nastave rasti, a tada će se uvesti u ugostiteljske objekte, odnosno kafiće, restorane, teretane, rekreacijske i fitness centre u zatvorenom.

Božinović je najavio da će se testiranje moći obaviti samo u registriranim ustanovama, a da će za početak, trošak testiranja snositi poslodavac na zahtjev zaposlenika.

Od 4. siječnja potvrde samo za cijepljene i one koji su preboljeli covid

Istaknuo je da, ukoliko ne dođe do poboljšanja situacije, od 4. siječnja uvode Covid potvrde koje će moći dobiti samo one osobe koje su cijepljene ili su preboljele covid-19, odnosno više ih neće dobiti oni koji su se testirali.

“Taj razmak je ostavljen jer je to dovoljno vremena za sve one koji se nisu cijepili da se stignu cijepiti do početka sljedeće godine”, kazao je Božinović.

Od sutra nova ograničenja okupljanja

Stožer je novom odlukom koja na snagu stupa sutra, u subotu 6. listopada, dodatno ograničio okupljanja u zatvorenom i na otvorenom.

Od sutra su tako zabranjena sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba, osim onih na kojima sudjeluju osobe koji imaju Covid potvrdu, ali od sada će biti obvezno i nošenje maski te održavanje distance.

Na javnim okupljanjima na otvorenom, mogu se organizirati događanja iznad 100 sudionika samo ukoliko svi sudionici imaju EU digitalnu Covid potvrdu. Iznimno, na otvorenom će se moći održavati događanja iznad 100 osoba samo uz odobrenje HZJZ-a koji će izraditi epidemiološki okvir.

Sva se okupljanja ograničavaju tako da moraju završiti do 24 sata, uz izuzetak kino projekcija koje su započele do 23 sata te svadbenih svečanosti na kojima svi imaju covid potvrdu. Svadbe tako moraju završiti najkasnije do 2 sata iza ponoći, a razmotrit ćemo i dodatna vremenska ograničenja, najavio je Božinović.

Kongresi i konferencije moći će se održavati uz uvjet da svi imaju Covid potvrdu, nose masku i održavaju distancu.

Sportska natjecanja moći će se održavati uz prisustvo gledatelja u zatvorenom samo ako svi imaju Covid potvrdu te obvezno koriste maske za lice. Covid potvrde morat će imati i sudionici natjecanja na otvorenom, ali neće morati nositi maske, kazao je Božinović.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime